Cicely Tyson in 2019

Actrice Cicely Tyson (96) overleden, geroemd als krachtige, zwarte vrouw

De Amerikaanse actrice Cicely Tyson is op 96-jarige leeftijd overleden. In haar carrière die 60 jaar duurde, onderscheidde ze zich in films, tv-series en toneelstukken met rollen van krachtige zwarte vrouwen, die worstelden met problemen als achterstand en discriminatie.

Tyson brak in 1972 door met haar rol in de film Sounder over een arm gezin in de VS in de Grote Depressie van de jaren 30. De actrice kreeg hiervoor een Oscarnominatie. Daarna volgden vele tientallen andere rollen, bijvoorbeeld in de film The Autobiography of Miss Jane Pittman.

Ook op hoge leeftijd ging ze door met acteren. In 2015 speelde ze nog in het toneelstuk The Gin Game op Broadway. Ook had ze de afgelopen jaren een bijrol in de populaire serie How to Get Away with Murder, waarin ze de demente moeder speelde van de hoofdpersoon, advocaat Annalise Keating.

Actrice Viola Davis, die Annalise Keating speelt, is geschrokken en verdrietig na het overlijden van Tyson:

Cicely Tyson werd in 1924 geboren in New York. Haar ouders waren geëmigreerd vanaf het Caribische eiland Nevis. Van 1981 tot 1988 was ze getrouwd met de wereldberoemde jazzmusicus Miles Davis.

Ik vind het nog steeds onvoorstelbaar dat ik presidenten, koningen en koninginnen heb ontmoet.

Cicely Tyson in 2018

Ze kreeg voor haar rollen drie Emmy's en in 2013 kreeg ze een Tony Award. Haar enige Oscar kreeg ze in 2018, een ere-Oscar voor haar hele carrière. "Ik ben onderaan de sociale ladder geboren, mijn wijk stond bekend als achterbuurt", zei ze in haar dankwoord. "Ik vind het nog steeds onvoorstelbaar dat ik presidenten, koningen en koninginnen heb ontmoet. Hoe ben ik hier beland? Ik blijf me verbazen."

Cicely Tyson bij de uitreiking van haar ere-Oscar in 2018

Tyson gaf niet alleen met haar rollen een stem aan zwarte vrouwen. Ook in haar interviews vroeg ze aandacht voor thema's als racisme. Zo omschreef ze tegenover CBS de hiërarchie in Hollywood als een ladder. Met witte mannen bovenaan, gevolgd door witte vrouwen, daarna zwarte mannen en helemaal onderaan zwarte vrouwen.

"We klampen ons vast aan die laatste trede van de ladder", zei Tyson. "Onze vuisten worden vertrapt door alle drie de groepen boven ons en toch laten we niet los."

Begin 2019 stond Cicely Tyson op haar 94ste op de cover van een themanummer van Time Magazine over De Kunst van Optimisme. De interviewer vroeg haar of ze wel eens had overwogen om met pensioen te gaan. "En wat zou ik dan moeten doen?", antwoordde ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl