Rutte tijdens het Kamerdebat over de avondklok
NOS Nieuws

Peilingwijzer: kiezer rekent Rutte niet af op toeslagenaffaire en val kabinet

Twee weken na de val van het kabinet vanwege de toeslagenaffaire is er geen enkel effect te zien in de Peilingwijzer. De VVD van premier Rutte blijft verreweg de grootste op 41 tot 45 Tweede Kamerzetels. Ook de invoering van de avondklok lijkt daar niets aan te veranderen.

De Peilingwijzer combineert de politieke zetelpeilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar. De VVD heeft daarin nog altijd meer dan twee keer zoveel zetels als de andere grotere partijen.

Het gaat daarbij om een heel peloton aan achtervolgers, die alle tussen de 10 en 20 zetels scoren: de PVV (17-21), het CDA (17-19), D66 (13-15), GroenLinks (11-13) en de PvdA (eveneens 11-13). De SP komt niet verder dan 9 tot 11 zetels.

Eerder ambtenaren dan ministers schuldig

Politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, wijst op onderzoek deze week van I&O Research, dat laat zien dat kiezers de toeslagenaffaire vooral als een collectief falen beschouwen. Zij houden met name de Belastingdienst en betrokken ambtenaren verantwoordelijk, eerder dan ministers zoals Rutte.

Hetzelfde onderzoek van I&O Research laat zien wat vorige week Ipsos ook al peilde: de meeste Nederlanders vinden het aftreden van het kabinet terecht. En de helft vindt de bestrijding van de coronacrisis een belangrijker kwestie dan de toeslagenaffaire.

Louwerse: "Dit betekent niet dat geen enkele kiezer afhaakt bij de VVD. Maar omdat sommigen ook de andere kant op bewegen, zijn er onder de streep geen zichtbare gevolgen voor Rutte, die in coronatijd een van de meest gewaardeerde politici is."

De vier coalitiepartijen halen een kleine twee maanden voor de verkiezingen bij elkaar nog altijd een duidelijke meerderheid. Dat is in lijn met de waardering voor het kabinet, die in de verschillende peilingen hoog blijft. Weliswaar verliezen CDA en D66 in de Peilingwijzer zetels ten opzichte van vier jaar geleden, maar daar staat winst voor VVD en ChristenUnie tegenover. De laatste partij komt uit op 5 tot 7 zetels.

De Partij voor de Dieren staat op 4 tot 6 zetels. Gevolgd door Forum voor Democratie en de SGP met 2 tot 4 en 50Plus op 1 tot 3. Terwijl Denk en de FvD-afsplitsing JA21 van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga op 0 tot 2 zetels lijken uit te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl