Openbaar Ministerie legt na avondklokrellen beslag op auto's, loon en bankrekeningen
Na de avondklokrellen in Den Bosch en Eindhoven heeft het Openbaar Ministerie bij zes verdachten beslag gelegd op bankrekeningen. Ook zijn er twee auto's in beslag genomen en is er beslag gelegd op iemands loon.
Het geld kan later gebruikt worden om gedupeerden te compenseren. "Het is natuurlijk te gek voor woorden om te zien hoeveel schade er voor ondernemers in de steden is aangericht", vindt Heleen Rutgers, hoofdofficier van justitie van het parket Oost-Brabant.
Ernstige verdenkingen
Bij een loonbeslag wordt er een brief naar iemands werkgever gestuurd waarin staat dat die een deel van het loon niet aan de betreffende werknemer kan uitbetalen. Zoiets gebeurt niet zomaar, legt Rutgers uit in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. "Dan zijn er ernstige verdenkingen dat iemand een strafbaar feit heeft gepleegd."
Ook als een beslaglegging niet genoeg is om de volledige schade te compenseren, zijn dit soort maatregelen van belang, zegt Rutgers. "We vinden het belangrijk dat juist degenen die de schade veroorzaakt hebben, daar ook verantwoordelijkheid voor gaan dragen. Dan is het in ieder geval wel hún bijdrage aan die schade."
Voetballen
Tot nu toe heeft het OM alleen beslag gelegd op bezittingen van meerderjarige verdachten. "Bij minderjarigen gebeurt zoiets pas op de zitting", legt hoofdofficier van justitie Rutgers uit. Na een veroordeling bepaalt de leeftijd van een kind wie precies aansprakelijk is voor de schade. Bij kinderen onder de 14 jaar zijn dat altijd de ouders of voogden.
"Vergelijk het met een kind dat tijdens het voetballen een ruit van de buren intrapt", zegt Rutgers. "Dan ben je als ouders ook verantwoordelijk voor de schade. Hetzelfde geldt als je kind met een steen het raam van een ME-busje ingooit. Daarom deden we begin deze week ook een oproep aan ouders: houd je kinderen thuis."
Dubbele strafeis
Of in andere regio's ook beslag is gelegd op bezittingen van verdachten, is nog niet bekend. Het OM en de politie in Rotterdam zijn er in ieder geval wel mee bezig. "Dat zal ongetwijfeld nog gebeuren, we bekijken de mogelijkheid nadrukkelijk", zegt een justitiewoordvoerder. "We kijken naar wat mensen hebben, wat dat waard is en wat we ermee kunnen."
Bij en na de rellen in Eindhoven zijn 70 mensen opgepakt, in Den Bosch 52. "Dat gaan er de komende dagen en weken alleen maar meer worden", zegt de persofficier van justitie. Een groot deel, bijvoorbeeld mensen die de avondklok hebben genegeerd of niet hebben geluisterd naar een bevel van de politie om te vertrekken, is vrijgelaten. Mogelijk krijgen zij later een boete.
Mensen die nog vastzitten worden verdacht van ernstige feiten zoals openlijke geweldpleging, mishandeling, opruiing, diefstal in vereniging en vernieling. Als er geweld is gepleegd, zegt het OM celstraffen te gaan eisen. "Daarnaast nemen wij geweld tegen hulpverleners, agenten en journalisten zeer serieus. Word je daarvan verdacht? Dan kun je een dubbele strafeis verwachten."