NOS NieuwsAangepast

Frontex stopt missie in Hongarije

  • Mitra Nazar

    correspondent Turkije

  • Mitra Nazar

    correspondent Turkije

Frontex, de grensbewakingsorganisatie van de Europese Unie, stopt met zijn missie in Hongarije. De beslissing komt na oplopende kritiek vanwege de Hongaarse behandeling van migranten en vluchtelingen op de grens met Servië.

Hongarije stuurt asielzoekers terug de grens over. Daarmee ontzegt Hongarije mensen het recht op het aanvragen van asiel, zeggen mensenrechtenorganisaties.

Het Europees Hof van justitie concludeerde eind december dat Hongarije EU-wetten schendt met het stelselmatig terugsturen van migranten en vluchtelingen. Sinds die uitspraak zou Hongarije alsnog 4400 migranten hebben teruggestuurd naar Servië.

Frontex zegt in een verklaring ernaar uit te kijken om de activiteiten in Hongarije weer te hervatten als alles in nationale wetgeving is omgezet.

Frontex assisteert lidstaten bij het bewaken van de buitengrenzen van de Europese Unie, en opereert al jaren bij de grens tussen Hongarije en Servië. Medewerkers van Frontex werken direct samen met de Hongaarse grenspolitie.

Volgens de Hongaarse ngo Helsinki Committee, die uitgebreid onderzoek deed, had Frontex moeten ingrijpen. "Frontex kijkt de andere kant op terwijl er al meer dan vier jaar systematisch mensenrechten worden geschonden op de Schengen-grens," schreven ze in een rapport. Helsinki Committee riep Frontex op om te stoppen met de missie.

De organisatie kwam eerder in opspraak vanwege zijn missie in Griekenland, waar ook pushbacks plaatsvinden. Ook daar wordt Frontex ervan beschuldigd de ogen te sluiten, en de Grieken zelfs te helpen met het tegenhouden en terugduwen van migranten op zee waardoor mensen in gevaar worden gebracht. Frontex ontkent aan zulke praktijken mee te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl