Opvangkamp op Lesbos
NOS Nieuws

Kamer wil meer hulp voor vluchtelingen in Griekenland

De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer geld uittrekt voor de opvang van vluchtelingen op de Griekse eilanden. Demissionair staatsecretaris Broekers-Knol stelde onlangs vast dat de faciliteiten voor vluchtelingen op de eilanden nog steeds ontoereikend zijn.

Minister Kaag maakte vorig jaar 1,7 miljoen euro vrij voor de hulp en kort geleden nog eens 0,75 miljoen. Maar een Kamermeerderheid vindt dat niet genoeg.

De regeringspartijen CDA, D66, en ChristenUnie en de oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en SGP vragen het kabinet de hulpverlening substantieel te verbeteren en daarom extra middelen uit te trekken voor hulporganisaties. De meerderheid benadrukt dat de leefomstandigheden en de veiligheid voor veel mensen onder de maat zijn. Onder de fracties die tegen een motie hierover stemden, was regeringspartij VVD.

Broekers verwijst naar Kaag

Het gaat de Kamerleden om de eilanden Lesbos, Samos en Chios. Eerste ondertekenaar van de motie is ChristenUnie-Kamerlid Voordewind.

In een kort debat verwees staatssecretaris Broekers de Kamer voor humanitaire noodhulp naar minister Kaag. Broekers onderstreepte dat het kabinet al op allerlei manieren geld voor de vluchtelingen in Griekenland heeft uitgetrokken en dat ook de Europese Unie dat heeft gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl