Amsterdam Centraal
NOS NieuwsAangepast

Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Het Centraal Station in Amsterdam wordt de komende tien jaar weer grondig verbouwd. Daar wordt al jaren over gepraat en nu heeft staatssecretaris Van Veldhoven het 'Tracébesluit' gepubliceerd.

Doel van de verbouwing is onder meer dat vanaf 2030 op veel verbindingen elke tien minuten treinen kunnen rijden en dat Amsterdam Centraal ook aantrekkelijker wordt voor internationale treinreizen.

Voor de coronapandemie kwamen er elke dag zo'n 200.000 reizigers op het station. ProRail-topman Voppen verwacht dat dat aantal over tien jaar kan oplopen tot 275.000.

Bruggen, kruising, sporen en wissels

Er worden onder meer bruggen vervangen, er wordt een nieuwe kruising aangelegd en het aantal doorgaande sporen gaat terug van tien naar negen. Er komen ook minder wissels, sporen en trappen worden verbreed en er is meer ruimte voor winkels.

Als het aan Van Veldhoven ligt, kan eind dit jaar een begin worden gemaakt met de voorbereidende werkzaamheden en gaan station en spoor in 2024 echt op de schop. De gemeente en de Vervoerregio Amsterdam zeggen in een reactie dat nog met het ministerie wordt gesproken over aanpassingen aan metrolijnen, zoals het sluiten van de metroringlijn tussen de huidige eindpunten Centraal Station en Isolatorweg in het Westelijk Havengebied.

Tegen het Tracébesluit kunnen belanghebbenden nog tot 10 maart beroep instellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl