NOS NieuwsAangepast

Podcast Oog: coronarellen, snelrecht en crowdfunding

Relschoppers die agenten hebben aangevallen en winkels hebben geplunderd, kregen afgelopen week celstraffen via snelrecht. Maar dat ging eigenlijk veel te snel, zegt hoofddocent Joep Lindeman van de Universiteit Utrecht in deze podcast. In minder dan twee weken is het volgens hem helemaal niet te achterhalen hoeveel schade een verdachte heeft veroorzaakt.

Veel slachtoffers, zoals getroffen winkeliers, kregen steun door lokale crowdfundacties. Zo werd er 82.000 euro opgehaald voor de eigenaar van de Primera in Den Bosch. Het heeft hoogleraar filantropie René Bekkers van de VU in Amsterdam verbaasd. Nederlanders geven regelmatig gul, maar dat mensen zo snel bereid zijn om geld over te maken komt volgens Bekkers doordat het met crowdfunding-acties heel gemakkelijk gaat.

Oud-verslaggever Pauline Broekema vertelt tenslotte over het verzetswerk van Lammie Drenth. De Groningse overleed deze week op 94-jarige leeftijd.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer of Jonna ter Veer en hun gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl