Vandaag landen er zes KLM-toestellen op Groningen Airport Eelde. Vanwege de coronacrisis vliegt KLM met minder capaciteit, waardoor de luchtvaartmaatschappij de vliegtuigen niet nodig heeft, meldt RTV Drenthe. Op het vliegveld worden de toestellen tijdelijk geparkeerd.

In totaal landen er zestien toestellen. "Voor maandag staan er vijf vliegtuigen op de rol en voor dinsdag ook nog eens vijf", zegt een woordvoerder van Groningen Airport Eelde. Of er daarna nog meer komen, is volgens de woordvoerder nog niet definitief bekend.

"Laten we vooropstellen dat we de kisten liever in de lucht zien, maar aangezien dat nu niet mogelijk is, hebben we bij KLM aangegeven dat hun overbodige vliegtuigen bij ons welkom zijn."

Volgens RTV Noord trok de komst van de toestellen veel bekijks. Tientallen belangstellenden trokken naar het vliegveld. Rond 15.00 uur stond er een file op de afrit van de A28 en de wegen om het vliegveld heen. Na het landen van het laatste vliegtuig losten de verkeersopstoppingen snel op. Rond half vier waren alle wegen nabij Groningen Airport Eelde weer filevrij.

In april en november stonden er op Groningen Airport Eelde ook al vliegtuigen tijdelijk geparkeerd. Dat trok toen ook veel bekijks, waarbij de bermen vol geparkeerd stonden met auto's van dagjesmensen die de vliegtuigen kwamen bekijken. De woordvoerder verwacht voor de komende tijd een soortgelijke situatie. "Het is natuurlijk een mooi gezicht, dus ik zie dat zeker gebeuren."

STER reclame