Johnson op de persconferentie van gisteren
NOS Nieuws

Verbazing over uitspraken premier Johnson over 'dodelijker' Britse variant

Britse medische deskundigen hebben verbaasd gereageerd op de uitspraken van premier Johnson dat de Britse variant mogelijk dodelijker is dan het gebruikelijke coronavirus. Ze noemen het optreden van Johnson op de persconferentie van gisteren voorbarig, omdat er veel meer onderzoek nodig is. "Hij misbruikt dit om angst aan te wakkeren."

Uit de gegevens van Britse coronapatiënten zou blijken dat het risico dat ze overlijden 30 procent hoger is: 1,3 in plaats van 1,0 procent. Wel benadrukten Johnson en zijn belangrijkste gezondheidsadviseur dat het beeld nog niet volledig is en dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan.

Kijk hier wat Johnson gisteren zei over de Britse variant:

Johnson over de Britse variant

Toch vinden meerdere experts dat Johnson voor zijn beurt heeft gesproken. "Ik maak mij zorgen. Ik vrees dat we dingen overhaast melden, terwijl de onderzoeksgegevens nog niet stevig genoeg zijn om conclusies te trekken", zei Mike Tildesley bij de BBC. Hij is hoogleraar in de modellering van infectieziekten en lid van SAGE, de Britse tegenhanger van het Outbreak Management Team.

Het is veel te vroeg om te zeggen wat hier feitelijk uitkomt.

Yvonne Doyle, medische baas van de gezondheidsdienst Public Health England

Tildesley zegt erg verrast te zijn door Johnsons optreden. "Ik zou nog een of twee weken wachten en de gegevens analyseren, voordat je echt sterke conclusies kunt trekken."

Discussie stilleggen

Ook Robert Dingwall, professor sociologie en lid van de wetenschappelijke onderzoekscommissie NERVTAG, is kritisch op Johnson. "Je moet potentieel slecht nieuws niet achterhouden, maar het is ook niet goed om het te misbruiken om angst aan te wakkeren. Hiermee probeert hij het debat over verlichting van de coronamaatregelen stil te leggen", zegt hij tegen tegen de Britse site Reaction.life.

De medische baas van de gezondheidsdienst Public Health England, Yvonne Doyle, vindt dit ook nog niet het moment om te concluderen dat de Britse variant dodelijker is. "Het gaat nog om een klein aantal coronapatiënten. Het is veel te vroeg om te zeggen wat hier feitelijk uitkomt", zei ze tegen de BBC Radio.

Volgens correspondent Tim de Wit leidden Johnsons uitspraken tot veel media-aandacht. "Vandaag staat het op veel voorpagina's: nieuwe variant is 30 procent dodelijker."

"Johnson wist dat door dit podium - de live persconferentie - te gebruiken, het zwaar opgenomen zou worden. Wellicht was het doel om Britten bewuster te maken van het gevaar dat nog steeds dreigt: de situatie is hier nog altijd zorgwekkend", zegt De Wit.

"Maar tegelijk roept het zoveel vragen op waar op dit moment nog geen antwoord op te geven is. Dan is het logisch dat experts zeggen: Johnson had dit beter niet kunnen doen."

Steun epidemioloog

Een andere belangrijke gezondheidsexpert staat wel achter het besluit van de regering om de signalen voor de hogere sterftekans naar buiten te brengen. Als dit niet bekend was gemaakt, zouden de autoriteiten juist worden beticht van het achterhouden van informatie, zegt NERVTAG-voorzitter Peter Horby.

Wel vindt de epidemioloog dat het nieuws in het juiste perspectief had moeten worden geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl