NOS Nieuws

Lange celstraffen voor smokkelaars verantwoordelijk voor truckdoden Essex

In Engeland hebben vier mannen jarenlange celstraffen opgelegd gekregen vanwege hun betrokkenheid bij de fatale smokkel van 39 migranten, twee jaar geleden in Essex.

In oktober 2019 werden de lichamen van 39 slachtoffers gevonden in een vrachtwagen bij de Britse hoofdstad. De slachtoffers, die allemaal de Vietnamese nationaliteit hadden, werden Engeland binnengesmokkeld, maar kwamen in het voertuig door verstikking om het leven. Onder de slachtoffers waren 3 minderjarigen.

Twee mannen van 41 en 43 jaar hadden het belangrijkste aandeel in de smokkel, oordeelde de rechter in Londen. Zij moeten 20 en 27 jaar de gevangenis in.

Twee chauffeurs die betrokken waren bij het vervoeren en binnenhalen van de container, werden veroordeeld voor doodslag; ook zij moeten de gevangenis in. Het gaat om een 24-jarige man die 18 jaar de cel in moet en een 26-jarige die is veroordeeld tot ruim 13 jaar gevangenisstraf.

Foto's van de slachtoffers, de beelden werden vrijggegeven door de Britse politie

Nog drie andere mannen moeten ook de cel in omdat zij de illegale migratie hadden gefaciliteerd. Hun celstraffen vielen aanzienlijk lager uit, namelijk 7, 4,5 en 3 jaar. De rechtbank rekende de smokkelaars hun "totale hebzucht" aan.

De slachtoffers zijn in "ondragelijke pijn" gestorven, bleek volgens de BBC uit de zitting. Tijdens de tocht over zee liep de temperatuur in de container op tot wel 40 graden, terwijl het zuurstofgehalte juist terugliep.

'Ik krijg geen lucht'

De slachtoffers probeerden vanuit de container te bellen en poogden onderweg met een metalen staaf door het dak heen te breken. Een ingesproken bericht van een van de slachtoffers, happend naar adem, bleef bewaard: "Ik krijg geen lucht. Ik wil terug naar mijn gezin. Heb een goed leven."

Toen de migranten in Engeland aankwamen, waren zij al overleden.

De smokkel maakte veel los in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Premier Johnson sprak destijds van een 'onvoorstelbare tragedie'. De hoofdinspecteur betrokken bij de zaak zei te hopen dat de celstraffen als "waarschuwing" fungeren, voor ieder die "misbruik denkt te maken van kwetsbare migranten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl