Dagboek uit Wuhan: 'Oma werd afgevoerd naar de IC en ik zag haar nooit meer'
Een onorthodoxe maatregel was het. Een miljoenenstad die werd afgesloten vanwege de uitbraak van een virus - waarvan toen nog weinigen vreesden dat het de rest van de wereld een jaar later nog altijd in zijn greep zou houden.
Wuhan is sinds april weer open, China is op enkele kleinere brandhaarden na coronavrij. Maar twaalf maanden na de eerste uitbraak kampt een deel van de covid-patienten van toen nog altijd met de naweeën. Ook bij mensen die destijds slechts milde klachten hadden.
Begin vorig jaar vertrok de nu 27-jarige Wu Shangzhe naar Wuhan om met haar familie Chinees Nieuwjaar te vieren. Op dat moment was er nog weinig bekend over het virus, waar ze kort daarna mee besmet raakte.
Ze legde haar ervaringen vast in een dagboek:
"Hardlopen, de trap op en neer: het is nog altijd niet wat het was", vertelt Shangzhe. "Ik ben nog altijd herstellende, al gaat het stapje bij beetje vooruit." Haar verhaal staat niet op zich. Onderzoeken laten zien dat driekwart van de patiënten die destijds in het ziekenhuis werd gezien na een halfjaar nog altijd klachten heeft.
Een studie in Wuhan wijst erop dat 76 procent na zes maanden nog altijd kampte met vermoeidheidsproblemen en spierzwakte. Onderzoekers in Hongkong kwamen tot vergelijkbare inzichten. Van de 30 mensen die tussen februari en april in het ziekenhuis werden opgenomen, klaagde 80 procent over onder meer om vermoeidheid, kortademigheid, slaapproblemen en vergeetachtigheid.
Hoeveel mensen raakten besmet?
Volgens de officiële cijfers raakten ruim 50.000 mensen in Wuhan besmet met het coronavirus. Dat is een onderschatting van de daadwerkelijke omvang van de begindagen van de pandemie, mede door de beperkte testcapaciteit. Chinese onderzoekers, die tienduizenden bloedmonsters checkten op de aanwezigheid van antistoffen, schatten het aantal besmettingen met covid-19 in de stad waar het virus voor het eerst toesloeg nu op 168.000.
In deze video zie je een terugblik op de eerste twee maanden van de wereldwijde uitbraak:
Getuigenissen als die van Shangzhe laten zien dat het voor een onbekend aantal ook een jaar na dato nog geen business as usual is. "Ik zit nu ongeveer weer op 70 procent van mijn normale energieniveau", zegt Shangzhe, die na maandenlange isolatie afgelopen zomer terug kon keren naar Peking, waar ze woont en werkt.
"Ik zwem graag. Maar tegenwoordig moet ik na een tijdje naar de kant om bij te komen. Mijn longen zijn nog te zwak."