De covid-afdeling van het LUMC
NOS Nieuws

5791 nieuwe besmettingen, trend blijft dalende

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5791 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 43 minder dan gisteren.

Dat is hoger dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5319 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests, met 13,5 procent de afgelopen week. Dat is wel een bescheidener daling dan in de zeven dagen daarvoor.

Veel doden en besmettingen in Portugal

Internationaal gezien zit Nederland daarmee niet meer in de kopgroep. Portugal juist wel. Maar ook in Israël, dat zijn bevolking in razend tempo vaccineert, gaat het niet goed. Daar kondigde premier Netanyahu recentelijk een derde lockdown aan.

Wel dalen de besmettingscijfers in Israël sinds kort. Hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk, dat het rond Kerst zwaar voor de kiezen kreeg vanwege de 'Britse variant' van het virus. In Nederland is de vrees dat die hier ook dominant gaat worden.

2358 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er werden dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

Er liggen nu 2358 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2344), van wie 674 op de IC (gisteren: 677), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De voorbije week bleef de ziekenhuisbezetting op hetzelfde niveau.

89 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 89 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 91. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 82 doden per dag, tegen 99 doden per dag een week eerder. Het gaat hier om officiële doden; het werkelijke aantal ligt volgens de 'oversterftecijfers' van het het CBS hoger.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Dat lijkt inmiddels eveneens te dalen. Er zijn nu 753 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 842.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl