NOS Nieuws

KLM vliegt toch intercontinentaal, nog geen oplossing voor sneltestplicht

Een aantal intercontinentale vluchten van de KLM, naar onder andere Panama City, Rio de Janeiro en Washington D.C., is vandaag gewoon volgens schema vertrokken. Dit ondanks aankondigingen van KLM-directeur Elbers dat er vanaf dit weekeinde geen intercontinentale vluchten meer kunnen worden uitgevoerd, als gevolg van de nieuwe dubbele testverplichting.

De bemanningen van de vertrokken vluchten kunnen op zijn vroegst morgen, zaterdag terugkeren, als de dubbele testverplichting geldt. Afgelopen week is die door de regering aangekondigd. De piloten en het cabinepersoneel moeten voor vertrek vanuit hoog-risicogebieden richting Nederland een sneltest doen. Als ze positief testen, mogen ze niet vliegen en zouden dus achter moeten blijven.

Directeur Elbers heeft bezworen om dit risico niet te willen nemen, uit overweging van 'goed werkgeverschap'. Daarom had hij alle intercontinentale vluchten aan de grond willen houden.

Zoeken naar oplossing

De kans bestaat nu dus dat er personeel niet mee kan op de terugreis, als er vandaag geen oplossing wordt bedacht. KLM is daar nu naar op zoek. Dat gaat nog uren duren, laat een KLM-woordvoerder weten.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil zich er niet mee bemoeien en laat weten dat het RIVM en de KLM er samen uit moeten komen. De eis van de sneltest laten vallen, is de regering nadrukkelijk niet van plan.

Elbers en de verschillende KLM-vakbonden hebben daar afgelopen dagen hard op aan gedrongen. De sneltest en het stoppen met intercontinentale en vluchten schilderen zij af als de 'genadeklap' voor de nationale luchtvaartmaatschappij die al zwaar in de problemen zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl