NOS SchaatsenAangepast

Schulting laat op eerste dag EK shorttrack meteen zien wie de baas is

De Nederlandse shorttracksters hebben op de eerste dag van de EK in het Poolse Gdansk geen steken laten vallen.

Suzanne Schulting, die in 2019 en 2020 Europees kampioene werd, boekte in de kwalificatie louter zeges. Ze won individueel haar heat op de 500, 1.000 en 1.500 meter. Op de 500 meter reed ze zelfs een persoonlijk record van 42,606. Haar oude toptijd was 42,666.

Ook Poutsma en Velzeboer foutloos

Ook Selma Poutsma en Xandra Velzeboer plaatsten zich voor de halve finales van de 1.500 meter en de kwartfinales van de 500 en 1.000 meter. Poutsma werd tweemaal tweede en één keer eerste, Velzenboer twee keer eerste en eenmaal tweede.

Schulting laat shorttrackbubbel in Gdansk zien: 'Heel belangrijk: koffie!'

Ook op de 3.000 meter aflossing was er succes voor de vrouwen. Schulting, Poutsma, Velzeboer en Georgie Dalrymple wonnen hun heat, waardoor Nederland soeverein naar de halve finales gaat.

Yara van Kerkhof en Rianne de Vries maakten jarenlang deel uit van het aflossingsteam, maar bondscoach Jeroen Otter voert op weg naar de Olympische Spelen verjonging door met Poutsma, Velzeboer en Dalrymple.

Mannen ook foutloos

Ook de Nederlandse mannen plaatsten zich voor de halve finales op de aflossing (5.000 meter). Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf en Jens van 't Wout eindigden als tweede in hun heat, achter Italië.

Op de individuele afstanden bleven de mannen eveneens foutloos. Knegt, De Laat en Hoogerwerf haalden allemaal de volgende ronde op de 500, 1.000 en 1.500 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl