NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Rozen en distels in Kate's jurk

Eindelijk weet de wereld hoe de trouwjurk van Kate Middleton eruitziet en wie de ontwerpster is. Kate draagt een witte jurk van zijde, kant en satijn. De ontwerpster is Sarah Burton van het modehuis Alexander McQueen.

Volgens het koninklijk huis "belichaamt de jurk het tijdloze Britse vakmanschap door getalenteerde en kundige handwerklieden vanuit het hele land samen te laten werken". Middleton heeft "nauw samengewerkt" met Burton bij het ontwerpen van de jurk.

Middleton heeft gekozen voor een traditioneel lijfje dat is geïnspireerd op Victoriaanse korsetten, zoals Alexander McQueen wel vaker gebruikte. Het kant op de jurk is versierd met kleine roosjes, klavertjes, narcissen en distels, de bloemen van de vier landen uit het Verenigd Koninkrijk.

De sleep van Middleton is aanzienlijk korter dan die van Lady Di dertig jaar geleden: 2,70 meter in plaats van 7,60.

Eenvoudig en elegant

Modejournalist Bastiaan van Schaik (Benelux Next Topmodel) vindt het een eenvoudige, bescheiden jurk. "Je zou zo'n jurk eerder bij een koninklijk huwelijk in Scandinavië verwachten. In Groot-Brittannië en helemaal van Alexander McQueen verwachtte ik wat excentriekers. Maar de jurk is wel super elegant."

Van Schaik vergelijkt de trouwjurk van Kate met die van Grace Kelly uit de jaren 50. "Heel erg klassiek, hij zou ook door een ontwerper als Valentino gemaakt kunnen zijn." Het zou wat met de bezuinigingen en crisis te maken kunnen hebben, denkt hij, maar aan de andere kant "kostte de jurk wel vier ton, las ik op Twitter".

Ring

Er is slechts één ring vandaag in de huwelijksceremonie: die van Kate. William zal geen huwelijksring dragen. De ring van Kate is gemaakt van goud uit een mijn in Wales. Welsh goud is zeer gewild omdat het van hoge kwaliteit is en zeldzaam. De trouwring van koningin Elizabeth II en van Lady Diana waren van hetzelfde goud gemaakt.

Het goud voor deze ring is afkomstig uit een hoeveelheid goud die koningin Elizabeth in de jaren tachtig cadeau kreeg. Als getuige heeft prins Harry gisteravond de ring ontvangen. Hij gaf hem in de ceremonie aan zijn broer.

Symboliek

Ook in haar accessoires heeft Kate voor veel symboliek gekozen. Haar tiara heeft ze te leen van koningin Elizabeth. Het kleinood werd in 1936 gemaakt door Cartier en door de toekomstige koning George VI aan de koningin-moeder gegeven. Elizabeth kreeg het later op haar 18de verjaardag.

Haar oorbellen heeft ze voor deze dag cadeau gekregen van haar ouders. Ze zijn gevormd als eikenbladen met een eikel van diamant in het midden. Het motief verwijst naar het nieuwe wapen van de Middletons, met drie eikels. Ook haar zus Philippa kreeg een paar van deze oorbellen voor deze dag.

Het bruidsboeket bevat bloemen die symbool staan voor liefde (hyacint), trouw (hedera) en geluk (lelietje-van-dalen). Ook is er duizendschoon in verwerkt, Sweet William in het Engels geheten. Bovendien is er mirte (liefde) gebruikt van een plant die door koningin Victoria in 1845 is geplant en een plant die in 1947 in het bruidsboeket van Elizabeth werd gebruikt.

STER reclame