NOS Nieuws

'Niet schreeuwen maar ratel gebruiken'; tips voor samen voetbal kijken verwijderd

Het ministerie van Volksgezondheid heeft tips over hoe je tijdens de lockdown samen veilig voetbal kunt kijken van internet verwijderd. Dit gebeurde nadat er allerlei grappen over waren gemaakt. VWS vindt het gezien het hoge aantal besmettingen en de avondklok een "verkeerd signaal" om 's avonds met een gast voetbal te kijken.

Op rijksoverheid.nl stonden onder meer adviezen over het kijken naar voetbalwedstrijden. Zo werd geadviseerd individuele bakjes voor chips en nootjes neer te zetten en een 'tribune' te maken met zitplaatsen op anderhalve meter afstand. Ook werden er tips gegeven voor als er gescoord wordt.

"Dan kunt u bijvoorbeeld, zonder te schreeuwen, opstaan uit uw stoel, dansen en springen op uw plek", viel er te lezen. "Of een muzieknummer afspelen of ratel gebruiken om toch geluid te maken."

Uiteraard golden de tips voor een beperkt gezelschap gezien de bezoek-adviezen. Op sociale media riepen ze de afgelopen dagen verbazing op en werden er allerlei grappen over gemaakt.

Andere mensen vonden het "schattig" dat ambtenaren hierover hadden nagedacht.

Een VWS-woordvoerder zegt desgevraagd dat de tips er gisteren af zijn gehaald omdat het ministerie het "een verkeerd signaal vindt om samen in de avond voetbal te kijken", gezien het hoge aantal besmettingen en de strenge maatregelen zoals de avondklok.

"Natuurlijk heeft het wel meegespeeld dat het onder de aandacht kwam, maar de reden is echt dat we het niet passend vonden nu het advies ook is om zoveel mogelijk thuis te blijven."

Toeter en confetti

De tips werden een maand of twee geleden online gezet. Reden was dat uit gedragsonderzoeken was gebleken dat mensen willen weten wat ze nog wel kunnen doen.

Tips over onder meer bezoek aan grootouders en verjaardagen vieren, staan er nog wel. Voor dat laatste kun je bijvoorbeeld een feestpakket met "hoedje, toeter en confetti" laten bezorgen bij de gasten van een "online borrel of taartmoment".

Besmettingen van gasten

Bezoek is de belangrijkste oorzaak van besmettingen. Bijna 23 procent van de besmettingen werd afgelopen week opgelopen tijdens bezoek van of bij anderen, blijkt uit GGD-onderzoek. Daarmee is het de meest voorkomende setting, na mensen die samen wonen en tussen partners (53 procent) en vóór de werksituatie (16 procent).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl