Annemiek van Vleuten neemt haar telefoon tegenwoordig op met 'buenas tardes'.

De Europees kampioene maakte deze winter de overstap naar Movistar en hoewel ze nog wel aan haar Spaans moet werken om met mede oud-wereldkampioen Alejandro Valverde een gesprek op niveau te kunnen voeren, overtreffen haar eerste ervaringen haar verwachtingen.

"Ik had iets meer mañana mañana verwacht", vertelt Van Vleuten bij Langs de Lijn En Omstreken nadat ze voor het eerst met de ploeg op trainingskamp is geweest. "Ik heb ook de Netflix-documentaire gezien (waaruit geconcludeerd zou kunnen worden dat de professionaliteit soms wat te wensen overlaat bij de ploeg, red.), dus ik was benieuwd. Maar ze zijn echt goed bezig."

"Ze hebben een nieuwe performance manager aangesteld vorig jaar en je kunt merken dat hij wel dingen in gang zet. Daardoor gaat het er een heel stuk professioneler aan toe dan ze voorheen gewend waren", zegt Van Vleuten.

"Daarnaast voelt het als een warm bad, het is een warme familie waar ik in terecht ben gekomen. Ik ben heel leuk ontvangen."

Pontificaal in het midden

Van Vleuten is met haar indrukwekkende palmares een van de blikvangers van de Spaanse ploeg, die ook toprenners als Alejandro Valverde, Miguel Angel Lopez, Enric Mas en Marc Soler onder contract heeft staan. Dat ze ook letterlijk in het middelpunt van de aandacht zou staan, verraste haar toch wel.

Luister je liever naar het verhaal van Van Vleuten?

Hoewel steeds meer wielerteams een mannen- en vrouwenploeg hebben, is het nog niet zo gebruikelijk dat beide teams evenveel aandacht krijgen. Van Vleuten is blij met het sterke signaal dat haar ploeg ermee afgeeft.

"Ze hadden een teamfoto gemaakt en daar hebben ze mij gewoon pontificaal in het midden gezet. Ze stellen de mannen heel erg gelijk aan de vrouwen, dat merkte ik ook tijdens het afgelopen trainingskamp. Ook door de renners werd ik heel positief verrast. Het waren geen gescheiden teams."

Annemiek van Vleuten bij de presentatie van Movistar Photo Gomez Sport / Movistar Team

Van Vleuten trainde de afgelopen week niet alleen met haar eigen teamgenoten, maar ook met de renners uit de mannenploeg. Dat deed ze ook al bij haar vorige werkgever, maar daar reed oud-wereldkampioen Valverde niet in de rondte.

Toch heeft Van Vleuten nog niet afgezien in het wiel van 'de onverslaanbare'. "Dat zou ik heel graag willen, maar ik ken mijn plek. De groep van Alejandro was wel de laatste groep waar ik mee wilde rijden, want die rijden echt heel hard bergop. Ik ben al heel blij als ik een beetje kan aanhaken bij de klassiekermannen. Als zij gas geven, dan kom ik al zwaar in de problemen", zegt Van Vleuten.

"Ik heb al heel veel trainingen met lossen en terugkomen achter de rug, maar daar word ik wel sterker van."

Van Vleuten maakte deze winter na vijf jaar bij het Australische Mitchelton-Scott de overstap naar Movistar, waar ze een contract voor twee jaar heeft getekend.

De 38-jarige renster, die naast wereldtitels (een op de weg en twee op de tijdrit) ook twee eindzeges in de Giro Rosa op haar lange erelijst heeft staan, hoopt bij haar nieuwe Spaanse ploeg ook bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen.

"Het maakt het vrouwenwielrenner interessanter als niet alleen de Nederlandse rensters met de prijzen aan de haal gaan. Er is heel veel talent en soms hebben ze maar een klein duwtje nodig om de stap te maken en de ereplaatsen te kunnen halen."

Klassiekers en Tokio

Van Vleutens' teamgenoot Valverde kondigde tijdens de ploegenpresentatie op donderdag aan dat hij aan zijn laatste seizoen als renner begint. De 40-jarige oud-wereldkampioen heeft de Olympische Spelen in Tokio als zijn grote doel gesteld. Voor de twee jaar jongere Van Vleuten is dat ook een belangrijk doel, maar er staat meer op haar verlanglijstje.

"Tot en met mei zijn de Ardennenklassiekers, de Ronde van Vlaanderen en Strade Bianche heel erg rood omcirkeld in mijn agenda. Daar gaat eerst even helemaal de focus op. Daarna verleg ik mijn focus naar Tokio."

STER reclame