NOS Nieuws

Frankrijk helpt migranten aan paspoort na hun inzet tegen corona

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

De Franse regering beloont migranten die zich verdienstelijk hebben gemaakt in coronatijd. Zij kunnen sinds een aantal maanden veel makkelijker een Frans paspoort krijgen. Hun dossiers worden 'versneld en soepel' behandeld, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Buitenlanders moeten met hun werkgever een speciaal formulier invullen. Daarop staat dat de persoon in kwestie het afgelopen jaar doorwerkte in een 'risicoberoep'. Er zijn in totaal 17 beroepsgroepen gekozen die in aanmerking voor de regeling komen. Dat gaat van kassapersoneel in supermarkten tot zorgverleners en van vuilnisophalers tot onderwijzers.

Normaal gesproken moet een migrant vijf jaar legaal in Frankrijk zijn voor hij of zij de Franse nationaliteit kan krijgen. Met de regeling hoeft dat maar twee jaar te zijn.

Lucas Khalid is een van hen. Hij emigreerde vijf jaar geleden vanuit Marokko, en staat nu al een paar jaar voor de klas:

Frankrijk - paspoort voor corona helden

De normale procedure voor een Frans paspoort duurt lang: minimaal 18 maanden maar vaak ook enkele jaren. Betrokkenen zeggen nu dat ze dankzij het nieuwe document 'binnen een uur' al een telefoontje kregen dat ze langs mochten komen. Anderen kregen binnen enkele dagen een uitnodiging voor een gesprek.

"Deze groep buitenlanders heeft Frankrijk geholpen in crisistijd. Ze verdienen het om officieel een Franse staatsburger te worden'', zei minister van Arbeid Elisabeth Borne.

Volgens de Franse overheid hebben tot nu toe 2.890 mensen met het nieuwe document een aanvraag gedaan voor een paspoort. "We hebben 74 mensen al de Franse nationaliteit toegekend en nog eens 693 anderen aanvragen zijn goedgekeurd.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl