Demissionair premier Rutte in de Kamer
NOS NieuwsAangepast

Rutte: avondklok misschien iets later, maar niet na 21.00 uur

Als je de avondklok effectief wilt invoeren, moet hij ergens tussen 20.00 uur en 21.00 uur beginnen. Dat zei demissionair premier Rutte in het Kamerdebat over de coronamaatregelen.

In de Kamer zijn veel vragen over het tijdstip dat de avondklok moet ingaan. Het kabinet stelde gisteren 20.30 uur voor, maar veel Kamerleden willen dat naar later op de avond verschuiven. Onder anderen D66-fractievoorzitter Jetten, tot nu toe tegenstander van de avondklok, vroeg naar die mogelijkheid. Volgens hem zou dat ook het draagvlak voor de maatregel in de samenleving vergroten. Rutte zei dat het misschien "ietsje later" kan, maar niet later dan 21.00 uur.

De voornaamste reden dat het demissionaire kabinet nu de avondklok wil invoeren, is de zorg dat achteraf blijkt dat niet op tijd is ingegrepen en dat de intensivecareafdelingen weer overbelast raken. Het kabinet maakt zich grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus. "En we willen ook perspectief bieden."

Rutte: avondklok misschien iets later, maar niet later dan 21.00 uur

'Niemand zit erop te wachten'

Rutte benadrukte dat veel besmettingen thuis ontstaan en dat de avondklok dat aantal moet terugbrengen. Hij zei dat het effect echt aanzienlijk is, hoewel je het nooit precies kunt becijferen. "Niemand zit erop te wachten, maar alle deskundigen zeggen dat je dit moet doen." Rutte wil de avondklok nu twee weken laten gelden en hem zo snel mogelijk weer "in de vuilnisbak doen". Maar hij kan niet garanderen dat de avondklok dan ook echt weer verdwijnt.

Demissionair minister Grapperhaus voegde er nog aan toe dat het kabinet juridisch de bevoegdheid heeft de avondklok in te voeren, zonder instemming van de Kamer. Maar het is dat niet van plan. Grapperhaus zei ook nog dat mensen die na het ingaan van de avondklok een al gepland examen moeten afleggen en om die reden moeten reizen, dat mogen doen. Gisteren meldde het kabinet de uitzonderingsregel voor examens ook al, maar later werd die weer ingetrokken.

Rutte: thuiswerkplicht is niet wenselijk

PVV-leider Wilders, die fel tegen de invoering van een avondklok strijdt, noemde de motivering van de premier "armoe troef". Volgens hem zijn er veel alternatieven voor de maatregel en is de avondklok buiten proportie. Wilders zei dat vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk veel eerder hadden moeten worden verboden. Op dat laatste punt vielen anderen hem bij.

In het debat beloofde Rutte de Kamer dat het kabinet zal proberen werkgevers meer onder druk te zetten om hun werknemers echt thuis te laten werken als dat kan. De inspectie zal ook vaker bij bedrijven langsgaan en er wordt ook gekeken of bedrijven waar "clusteruitbraken" zijn kunnen worden gesloten. De Kamer maakt zich er grote zorgen over dat er bedrijven zijn die werknemers dwingen ondanks de coronamaatregelen naar de werkplek te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl