Biologische landbouw groeit, maar minder boeren stappen over
Het aantal biologische boeren groeit gestaag, maar de toename van nieuwe omschakelaars is lager dan een paar jaar geleden, blijkt uit cijfers van controle-instantie Skal.
Vorig jaar schakelden 96 boeren over op biologische bedrijfsvoering. Dat is een daling van 22 procent ten opzichte van 2019. "Het gaat niet zo heel slecht met biologische landbouw", zegt Michaël Wilde van brancheorganisatie van biologische landbouwers Bionext. "Het areaal stijgt, er komt steeds meer landbouwgrond bij door biologische boeren die uitbreiden, maar er zijn minder omschakelaars."
Bionext wijt de daling aan het gebrek aan perspectief voor de boeren. Er zou te weinig belangstelling zijn voor biologische producten en het omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering zou te kostbaar zijn.
Keurmerk
De omschakeling is onder meer zo duur doordat boeren hun producten pas na twee jaar biologische bedrijfsvoering met het bio-keurmerk mogen verkopen. Daardoor moeten ze de eerste jaren veel investeren zonder dat ze daar meteen iets voor terugzien.
De overheid zou moeten helpen bij het omschakelen naar biologische landbouw, vinden de boeren. Bionext pleit voor een "omschakelsubsidie".
"Je kan niet verwachten dat nieuwe boeren groen worden als ze rood staan, dus die moeten echt perspectief hebben om die kant op te gaan", aldus Wilde. "Als het voor jou als boer onzeker is, dan ga je niet zo snel nieuwe stappen zetten."