Griekse zeilers AFP

De problemen voor de Griekse zeilbond worden met de dag groter. Na onthullingen van olympisch zeilkampioene Sofia Bekatorou over seksueel misbruik door een hooggeplaatste zeilofficial wordt er nu ook onderzoek gedaan naar corruptie en wanbeheer door bestuursleden van de zeilfederatie.

Lefteris Avgenakis, minister van sport, heeft bekendgemaakt dat alle overheidssubsidies aan de zeilbond worden opgeschort in afwachting van een onderzoek naar de financiën en bezittingen van alle bestuursleden. Daartoe heeft hij de Griekse antiwitwasautoriteit opdracht gegeven.

Er waren al eerder beschuldigingen over corruptie en vriendjespolitiek aan het adres van het bestuur van de zeilbond, onder andere door oud-topsporter Nikos Kaklamanakis.

Nikos Kaklamanakis wordt gevierd na zijn zilveren medaille bij de Olympische Spelen in Athene in 2004. AFP

Kaklamanakis had zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 1988, maar moest zijn plekje op het laatste moment afstaan ten gunste van de zoon van een vriend van de Griekse minister van defensie.

In 1996 haalde hij zijn gram met olympisch goud in Atlanta. Kaklamanakis zou vijf keer deelnemen aan de Spelen en drie keer wereldkampioen worden. In 2004 mocht hij bovendien het olympisch vuur aansteken in eigen land, maar toch bleef hij zich verzetten tegen de vriendjespolitiek in zijn land.

Hij sprak daar openlijk over in het Griekse parlement in november 2019 toen topsporters werden uitgenodigd bij de bespreking van een wetsvoorstel voor bestuurshervormingen en medezeggenschap van atleten in besturen van sportbonden. Dat voorstel is inmiddels wet geworden.

Zeilster Baktorou legt verklaring af in misbruikzaak

Zeilkampioene Sofia Bekatorou zal woensdag een verklaring afleggen voor de openbaar aanklager. Hoewel een veroordeling van de official niet meer mogelijk is omdat de zaak is verjaard hopen de autoriteiten dat het andere vrouwen zal bewegen zich te melden.

Sofia Bekatorou AFP

Bekatorou is maandag ook ontvangen door de Griekse president Katerina Sakellaropoulou.

STER reclame