RIVM ziet positiever beeld besmettingen, maar waarschuwt voor Britse variant

In een week tijd zijn er 38.773 nieuwe besmettingen bij het RIVM gemeld. Dat is een daling van 22,5 procent ten opzichte van de week daarvoor. Ook het percentage positieve testen neemt af: van 12,9 naar 11,7 in een week tijd.

Het RIVM spreekt van een "gematigd positief beeld dat echter wordt overschaduwd" door de risico's van de Britse variant van het coronavirus, die in Groot-Brittannië en Ierland voor een grote belasting van de ziekenhuizen heeft gezorgd en hier in "opmars" is.

De afgelopen dag zijn bij het RIVM 4335 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 479 minder dan gisteren. Het is het laagste aantal besmettingen sinds 1 december.

Het zogenoemde besmettingsgetal R was op 1 januari een fractie onder de 1, namelijk 0.98. Dat betekent dat 100 mensen samen 98 anderen besmetten. Alleen als de R onder de 1 zakt, neemt de verspreiding van het virus af.

De meer besmettelijke Britse variant is echter volgens de laatste inschattingen zo'n 30 procent besmettelijker, wat leidt tot een R-waarde van 1,3. Bij dat cijfer zou de epidemie dus weer aantrekken. Om dat te voorkomen wil het kabinet een avondklok instellen.

Het RIVM waarschuwt voor die Britse variant:

RIVM verwacht snel stijging van besmettingen met Britse variant

Susan van den Hof van het RIVM licht toe: "Als we met het huidige maatregelenpakket doorgaan, verwachten we dat we door de Britse variant een stijging van de besmettingen en de ziekenhuisopnames gaan krijgen, Een extra set aan maatregelen kan helpen het aantal besmettingen minder hoog te laten worden. Een avondklok kan daar ook bij helpen, want die is erop gericht om het aantal sociale contacten te verminderen en daarmee de kans op besmettingen."

De schatting is dat het op dit moment in Nederland bij zo'n 10 procent van de nieuwe besmettingen om de Britse variant gaat, een verdubbeling ten opzichte van vorige week. Er zijn dus, concludeerde het Outbreak Management Team (OMT), twee virusvarianten in Nederland op dit moment die zich met twee snelheden verspreiden.

Nu daling in alle leeftijdscategorieën

De afgelopen week echter was er dus sprake van een daling van de positieve testen, die deze keer ook echt in alle leeftijdsgroepen te zien was. Een week eerder daalden de cijfers ook al, maar toen namen de besmettingen nog met 12 procent toe in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames steeg iets, terwijl de doorverwijzingen naar de intensive cares juist terugliepen. Ook het aantal sterfgevallen nam af naar 608 in een week tijd; 135 minder dan in de zeven dagen daarvoor. Het totaal aantal testen zakte verder door, naar 293.119.

Ziekenhuisbezetting neemt licht toe

In de ziekenhuizen nam de bezetting licht toe. Er liggen nu 2450 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2434), van wie 683 op de IC (gisteren: 690), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 106 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 59. In en meteen na het weekend worden er vaker minder doden gemeld, wat op dinsdag juist leidt tot een stijging.

Ook het aantal besmettingen in verpleeghuizen daalt inmiddels weer. Er zijn nu 793 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 841. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl