In Spanje is het aantal werklozen gestegen tot bijna vijf miljoen. In het eerste kwartaal zat 21,3 procent van de beroepsbevolking zonder werk. In het Zuid-Europese land zijn nog nooit zoveel mensen werkloos geweest.

Vooral onder immigranten en jongeren is de werkloosheid hoog. Van de immigranten zit ongeveer eenderde zonder werk en onder jongeren kan bijna de helft niet aan een baan komen.

De regering denkt dat een groot deel van de werklozen wel werkt, maar zwart verdient. Daarom wil ze strenger tegen zwartwerkers optreden.

Volgens economen duurt het nog zeker tien jaar voordat het werkloosheidscijfer weer rond de 10 procent zit, net als vlak voor de economische crisis.

Groei

Spanje herstelt langzaam van de crisis. Voor dit jaar wordt een economische groei van 1,3 procent verwacht, maar volgens de Spaanse centrale bank is die verwachting te optimistisch. Nederland verwacht dit jaar een groei van 1,6 procent, Duitsland rekent op een groei van ruim 2 procent.

Volgend jaar zijn er verkiezingen in Spanje. De socialistische premier Zapatero, die vanwege de tegenvallende cijfers onder vuur ligt, heeft gezegd dan niet opnieuw te zullen aantreden.

STER reclame