Roelf B. en Gert-Jan N. tijdens een zitting in juni 2020
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Lagere celstraf voor atleet en vriend voor drugshandel Sziget

De Nederlandse atleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N. zijn door de Hongaarse rechter in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor drugshandel op het muziekfestival Sziget in Boedapest. De straf is lager dan de vijf jaar die de rechtbank eerder had opgelegd.

Dat de straf lager is uitgevallen, komt omdat het gerechtshof vindt dat er verzachtende omstandigheden zijn. De uitspraak is definitief. In cassatie gaan is in dit geval niet mogelijk. Dat betekent dat B. en N. terug naar Nederland kunnen, om hier de rest van hun straf uit te zitten.

Volgens Rachel Imamkhan, advocaat van Roelf B., is haar cliënt blij dat hij voorlopig met zijn familie herenigd is. Wanneer hij kan vertrekken is nog niet bekend. "Het is onduidelijk of het lukt deze week nog naar Nederland te komen. Er moet nog een PCR-test worden gedaan, de enkelband moet nog af en allerlei formaliteiten moeten geregeld worden."

Volgens EU-afspraken wordt de straf overdragen. Imamkhan verwacht dat de twee nog ongeveer achttien maanden de cel in moeten.

300.000 euro aan drugs

B. en N. werden in augustus 2019 opgepakt op het Hongaarse muziekfestival, omdat ze drugs verkochten vanuit hun tent. Het duo had 5000 geprinte prijslijsten bij zich. In de tent en in een busje in buurt vond de politie bijna 2700 xtc-pillen en 20 kilo aan joints. De drugs hadden volgens de politie een straatwaarde van bijna 300.000 euro.

In de rechtszaal betoogden de advocaten van B. en N. dat zij geen doortrapte drugscriminelen zijn, maar twee naïeve jongemannen van destijds 21 en 22 jaar, met een onbezonnen plan.

Mogelijk levenslang

B. en N. hebben de drugshandel bekend en zijn akkoord gegaan met een strafvoorstel van justitie van acht en tien jaar. N. werd gezien als het 'hoofd van de organisatie', omdat op de prijslijsten zijn telefoonnummer stond. Daarom deed het OM in Hongarije hem aanvankelijk een hoger strafvoorstel.

Hongarije heeft zeer strenge drugswetten. Als B. en N. de strafvoorstellen niet hadden geaccepteerd, hadden ze levenslang kunnen krijgen.

Leverancier onbekend

Volgens RTV Noord hebben de twee nooit willen zeggen wie hun de drugs heeft geleverd en wie hen mogelijk heeft geholpen de verboden waar Hongarije binnen te smokkelen.

Ondanks dat de twee akkoord waren gegaan met het strafvoorstel van het Hongaarse OM, veroordeelde de rechter ze tot een lagere straf van elk vijf jaar cel. Het OM vond die straf te laag en ging in hoger beroep. De straf is nu dus nog lager uitgevallen.

Het hoger beroep mochten B. en N. afwachten in huisarrest in een appartement in Boedapest. Ze droegen een enkelband en mochten niet naar buiten.

Advertentie via Ster.nl