NOS Nieuws

Zzp'ers verbaasd over minieme betalingskorting Belastingdienst

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Online

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Online

Op sociale media verbazen zzp'ers zich over de zeer lage betalingskorting die zij krijgen van de Belastingdienst, als zij in één keer hun voorlopige aanslagen betalen.

Wie een onderneming heeft, krijgt in deze periode bericht van de Belastingdienst over de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Bij het betalen van die voorlopige aanslagen aan de Belastingdienst is er de mogelijkheid om korting te krijgen. De betalingskorting geldt voor iedereen die het bedrag in één keer overmaakt, in plaats van in termijnen.

Maar de korting valt dit jaar opvallend laag uit, zagen zzp'ers op hun voorlopige aanslagen. Het gaat om 1, 2 of 3 euro:

De schamele betalingskorting heeft alles te maken met corona.

Ondernemers betalen invorderingsrente aan de Belastingdienst als zij hun belastingen niet op tijd overmaken of uitstel krijgen. Om ondernemers in coronatijd tegemoet te komen heeft het kabinet de invorderingsrente tijdelijk verlaagd van 4 procent naar 0,01 procent. Maar: het percentage van de invorderingsrente wordt óók gebruikt om de betalingskorting te berekenen. Daarom valt de korting in 2021 een stuk lager uit dan normaal.

'Heel flauw'

Een korting van 1 euro motiveert niet echt om de belasting in één keer te betalen, beaamt Marjan Heemskerk. Zij is registeraccountant en oprichter van financieel platform The Happy Financial. "Zo'n korting ziet er heel flauw uit. En een bedrag van 1 euro is nog afgerond naar boven ook."

Heemskerk verwacht dan ook dat veel ondernemers er dit jaar voor kiezen om de belasting in termijnen te betalen. "Geef ze eens ongelijk. Voorheen kwam de betalingskorting neer op 20 of 30 euro. Dat is nog de moeite waard."

Of de Belastingdienst er niet beter aan had gedaan de korting dit jaar te schrappen? "Wettelijk mogen ze dat niet doen", aldus Heemskerk. "Maar het verwerken van deze hele lage kortingen kost ze wel meer tijd dan als ze het zouden laten zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl