NOS NieuwsAangepast

Podcast Oog: Wie was Van Mierlo en hoe zing je het Amerikaanse volkslied?

Er zijn al vele biografieën verschenen over Hans van Mierlo, maar deze week kwam daar eentje bij. Journalist en biograaf Hubert Smeets schreef het boek Een wonderbaarlijk politicus over de oprichter van D66. Hans Renders van het Biografie Instituut las het en vertelde erover.

Vanwaar die titel? Renders: "Iedereen weet: als je naar de koningin gaat, dan praat je daar niet over. En je citeert het gesprek al helemaal niet. Dat deed Van Mierlo dan ook niet, maar hij hield wel een dagboekje bij", zo vertelt hij in Met het Oog op Morgen. Ook is er aandacht voor de oprichting van de partij. "Het was destijds een aardverschuiving, want het politieke stelsel zat in die tijd nog helemaal vast. De zwevende kiezer moest nog uitgevonden worden", aldus Renders.

Verder in de podcast hoor je zangcoach Babette Labeij. Wie afgelopen week de inauguratie van de Amerikaanse president Biden heeft gezien, heeft het vast niet gemist: de vertolking van The Star-Spangled Banner, beter bekend als het Amerikaanse volkslied, door Lady Gaga. "Ik vind dat ze het heel knap gedaan heeft", zegt Labeij. "Gaga is zeker wel wat gewend, maar dit is misschien wel, naast de Amerikaanse superbowl, het allerspannendste voor een artiest."

Toch bespeurde Labeij wel enige zenuwen. "Met mijn zangcoachogen zag ik wel spanning op haar gezicht. En logisch ook, want het is een heel moeilijk lied, dat qua melodie alle kanten op gaat."

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer of Jonna ter Veer en hun gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl