Maud van der Meer in de aanloop naar de WK zwemmen in 2019 ANP

Maud van der Meer heeft een punt achter haar zwemcarrière gezet. De 28-jarige specialiste op de vrije slag gaat zich richten op haar maatschappelijke carrière in de (sport)diëtiek.

Van der Meer kende vooral succes met de estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag, waarmee ze - hoewel ze alleen in de series aan de start verscheen - op de WK langebaan van 2011 goud won. Daarna volgden nog WK-zilver in 2015 en WK-brons in 2017. Op de kortebaan veroverde de Brabantse in 2014 twee wereldtitels: op de 4x50 vrij en 4x100 vrij.

Er hangen ook twee gouden EK-medailles op de langebaan in haar prijzenkast. In 2016 zwom ze met het Oranjekwartet naar de zege op de 4x100 vrij en de 4x100 vrij gemengd. Op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar Nederland vierde werd, kwam Van der Meer alleen in de series in actie.

Geen Tokio

Ze had na de geboorte van haar zoon Mason in mei 2018 haar zinnen op een volgend olympisch optreden gezet, maar wist zich na een geslaagde terugkeer aan de nationale top bij de Rotterdam Qualification Meet in december niet voor Tokio te plaatsen. Naast de gevestigde namen Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk bleven ook Marrit Steenbergen en Kim Busch haar voor.

Ranomi Kromowidjojo, Marrit Steenbergen, Femke Heemskerk en Maud van der Meer tonen hun estafettegoud op de EK van 2016 AFP

Niet veel later hakte ze de knoop door en besloot ze dat het "mooi was geweest". "Theoretisch heb ik nog een heel kleine kans om me in april of mei als estafettezwemster of desnoods als reserve te kwalificeren voor de Spelen. Maar ik merk dat de ultieme motivatie om daarvoor alles te doen en te laten, sinds december er niet meer is", legt Van der Meer uit.

"Ik kijk met een heel positief gevoel terug op mijn topsportloopbaan en alles wat ik heb bereikt. Ik ben vooral trots op mezelf dat ik na de geboorte van Mason weer mijn oude niveau heb aangetikt, want het valt niet mee om het moederschap met topsport te combineren."

STER reclame