Hans de Boer
NOS NieuwsAangepast

Oud-voorzitter VNO-NCW Hans de Boer (66) onverwacht overleden

Oud-voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer is overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie in samenspraak met zijn familie laten weten.

De Boer werd donderdag getroffen door een zware hersenbloeding. Hij overleed vannacht op 66-jarige leeftijd. Hij was gisteren jarig.

De Boer was tot september vorig jaar voorzitter van VNO-NCW. Bij zijn afscheid benoemde de koning hem tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote inzet voor ondernemers, zijn voortdurende inspanningen om Nederland ook internationaal op de kaart te zetten en de vele maatschappelijke nevenactiviteiten gedurende zijn leven.

Rechtdoorzee

Hij stond bekend om zijn provocatieve karakter en hij gold als rechtdoorzee. Zo zei hij in een interview: "Ik kom uit Friesland, en Friesland levert weinig diplomaten."

VNO-NCW-directeur Cees Oudshoorn laat in een schriftelijke reactie weten dat De Boers plotselinge overlijden "een diepe schok voor de organisatie van VNO-NCW en MKB-Nederland" is.

"Hans was een geliefde voorzitter, een uniek mens, ontwapenend, oprecht én uitgesproken en zeer bij ons betrokken. Met zijn scherpe geest, intelligentie en ongedwongen stijl in de omgang met mensen was hij een groot voorbeeld voor ons allen. Het was een voorrecht en enorm plezier met hem te mogen samenwerken", schrijft Oudshoorn.

Aimabele onderhandelaar

De Boer deed meer dan eens een uitspraak op het scherpst van de snede. Zo baarde hij opzien met zijn uitspraak dat mensen met een uitkering 'labbekakken' zijn die maar beter asperges moeten gaan steken. Later betuigde hij spijt voor die uitspraak.

Hij stond tegelijk ook bekend als een aimabele onderhandelaar, die veel voor elkaar kreeg. Zo speelde hij een rol bij de totstandkoming van het pensioenakkoord met de vakbond, onder leiding van minister Koolmees: "Hij heeft ongekend hard gewerkt", zei zijn opvolger Ingrid Thijssen daarover vorig jaar. Ook stond hij mede aan de wieg van de huidige coronasteunmaatregelen.

Ook premier Rutte heeft lovende woorden voor De Boer:

"Met Hans verliezen we iemand die het hart zo ontzettend op de juiste plaats had zitten", is de eerste reactie van Thijssen op het overlijden van haar voorganger. "Hij was sociaal betrokken, rechtdoorzee, creatief en hij heeft zich jarenlang met een groot gevoel voor humor en enorme overgave ingezet voor het ondernemerschap in Nederland."

"Dat deed hij trouwens ook buiten onze landsgrenzen tijdens zijn favoriete handelsmissies en met een grote passie voor een sterke Europese samenwerking. Met zijn overlijden laat Hans een groot gat na bij ons en al onze leden. We wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte met dit enorme verlies", aldus Thijssen.

Vakbonden benadrukken ook De Boers kwaliteiten. Voorzitter Han Busker van FNV noemt hem oprecht, eerlijk en betrouwbaar. " Ook hij herinnert zich De Boers recht-door-zee-houding: "Ik heb hem leren kennen als iemand die zei wat hij dacht. Soms ongenuanceerd maar daar kwamen we daarna altijd weer uit. Als we een afspraak hadden dan stond hij daarvoor."

Piet Fortuin van vakbond CNV noemt De Boer een constructieve gesprekspartner in de polder. "Stevig op de inhoud, maar altijd met oog voor zijn gesprekspartners. Een prettige onderhandelaar waar we de afgelopen jaren goed mee hebben samengewerkt."

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof roemt De Boer vanwege zijn energie, humor en ideeën. Hij noemt hem verder een fantastische collega en een mentor. "Met bevlogenheid heeft hij zich vele jaren ingezet voor ondernemers, groot en klein. Eerst als een van mijn voorgangers bij MKB-Nederland, later bij VNO-NCW."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl