Leden van de Nationale Garde bij het Capitool in Washington
NOS NieuwsAangepast

Gewelddadige zondag blijft uit, maar FBI vreest voor aanval op Biden van binnenuit

Ambtenaren in de Verenigde Staten maken zich zorgen over een aanval van binnenuit tijdens de inauguratie van aankomend president Joe Biden. Door de dreiging wordt de achtergrond van alle 25.000 leden van de Nationale Garde die bij het evenement in Washington aanwezig zijn door de FBI doorgelicht.

Na de bestorming van het Capitool op 6 januari is de angst voor een incident tijdens de inauguratie, aanstaande woensdag, toegenomen. Persbureau AP schrijft over de onrust die er nu is bij veiligheidsdiensten die zich met het evenement bezighouden.

Een hoge legerfunctionaris zegt tegen het persbureau dat het beveiligingspersoneel alert moet zijn op een mogelijke interne dreiging. Hij waarschuwde dat leidinggevenden zich bewust moeten zijn van problemen binnen hun gelederen naarmate de inhuldiging nadert. Tot nu toe hebben zich nog geen zorgwekkende gebeurtenissen voorgedaan.

Uit het hele land zijn leden van de Nationale Garde in Washington, die zichzelf nu even 'Capitol Guardians' mogen noemen:

Leden Nationale Garde doorgelicht: 'vijanden zijn soms dichter bij huis'

"Tussen de mensen die het Capitool bestormden, zat ook een handjevol politieagenten en militairen", zegt correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal. "Dus ze gaan al die troepen nu nog een keer door de databases halen." Daarnaast worden de militairen getraind om afwijkend gedrag bij collega's te herkennen.

De 25.000 militairen die nu ingezet worden, zijn er ongeveer drie keer zoveel als tijdens een normale inauguratie. De FBI wil nu al die namen extra screenen, voordat ze straks met zware wapens in de buurt komen van het podium waar Biden en Harris beëdigd worden. "Het tekent echt de gespannen sfeer en nervositeit die hangt rond de inauguratie waar Amerika de komende drie dagen nog doorheen moet."

Weinig animo protesten

De onrust die gisteren verwacht werd bleef uit. De FBI waarschuwde vorige week dat de autoriteiten in de Verenigde Staten rekening moesten houden met gewapende protestacties bij de staatsparlementen. Daarom schaalde een aantal staten op, maar grote demonstraties bleven uit. In verschillende staten werden slechts handjesvol gewapende milities waargenomen. De politiemacht die was opgetrommeld, was in de meeste gevallen veel groter dan het aantal Trump-aanhangers. Het kwam niet tot ongeregeldheden.

Onder meer in Michigan waren wel wat betogers te zien:

Politie staat klaar om in te grijpen maar vooralsnog is het rustig in de Verenigde Staten

"Het bleef rustig, maar er zijn wel zorgen voor de komende dagen", zegt Waagmeester. "Er is nu wel wat mist ontstaan over wat die milities nog willen of kunnen uithalen voor de inauguratie van Biden aanstaande woensdag", aldus Waagmeester. "Ze zijn zich ervan bewust dat ze nauwgezet in de gaten worden gehouden, dus zoeken ze naar andere manieren om met elkaar te communiceren."

Het is nu rustig en veilig in de centra van de hoofdsteden van de staten. "Maar je kunt niet het hele land dichttimmeren", zegt de correspondent. "Je kunt niet alle regeringsgebouwen afsluiten met hekken en militairen." Er wordt nu gewaarschuwd dat deze groepen ook buiten de gemilitariseerde zones op kunnen duiken. "Dus er hangt een zeer gespannen sfeer met nog drie dagen tot de beëdiging", aldus Waagmeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl