Beveiliging in Washington D.C.
NOS Nieuws

Zware veiligheidsmaatregelen VS om verwachte betogingen, maar het blijft rustig

De FBI waarschuwde vorige week dat de autoriteiten in de Verenigde Staten rekening moesten houden met gewapende protestacties vandaag bij de staatsparlementen. Daarom schaalde een aantal staten op en werden in meerdere grote steden extreme veiligheidsmaatregelen ingezet. Vooralsnog is het er echter rustig.

De veiligheidsmaatregelen werden genomen om de staatsparlementen te beschermen tegen het soort geweld dat op 6 januari bij de bestorming van het Capitool te zien was. Zo loopt er in Washington D.C. bijvoorbeeld veel meer politie rond, is de Nationale Garde ingezet, zijn ramen dichtgetimmerd en staan er veel hekken rondom de overheidsgebouwen.

In verschillende steden zijn strenge veiligheidsmaatregelen genomen:

Politie staat klaar om in te grijpen maar vooralsnog is het rustig in de Verenigde Staten

Maar de wegen en pleinen rondom de staatsparlementen zijn nu het in de meeste Amerikaanse staten middag is nog opvallend leeg. Hier en daar staat een handjevol demonstranten, maar de duizenden betogers die in het hele land werden verwacht zijn nog niet te zien.

De FBI verwachtte vandaag veel onrust. De federale politiedienst kreeg informatie over een groep mensen die in alle vijftig staten de staatsgebouwen wilden bestormen. Ook werd er in Washington D.C. door activisten opgeroepen om met wapens te marcheren van het Witte Huis naar het Capitool. En werd in Richmond verwacht dat de Proud Boys, een neofascistische militie die Trump steunt, zou opduiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl