Phil Spector
NOS NieuwsAangepast

Legendarische muziekproducer Phil Spector (81) overleden tijdens celstraf

De Amerikaanse muziekproducer Phil Spector is overleden. Spector, die wordt gezien als een van de invloedrijkste producers aller tijden, was 81 jaar.

Spector overleed tijdens zijn gevangenisstraf van negentien jaar die hij uitzat voor voor het ombrengen van actrice Lana Clarkson in 2003. Volgens de gevangenisautoriteiten in Californië was het een natuurlijke dood en moet de officiële doodsoorzaak nog worden bevestigd, maar entertainmentwebsite TMZ zegt te weten dat het coronavirus hem fataal werd.

Volgens TMZ werd Spector vier weken geleden naar het ziekenhuis gebracht vanwege zijn besmetting met covid-19. Omdat hij de afgelopen weken was aangesterkt, mocht hij terug naar zijn cel. Maar uiteindelijk stierf hij toch gisteren aan het virus in een ziekenhuis, zegt de entertainmentwebsite.

Wall of Sound

De muziekproducer kreeg een grote naam door zijn ontwikkeling van de Wall of Sound: een geluidsopnametechniek waarmee nummers geproduceerd worden met een nieuwe, orkestrale sound, waarbij onderlinge muziekinstrumenten moeilijk te onderscheiden zijn.

Spector produceerde grote hits als Imagine van John Lennon. Hij werkte sinds de jaren 60 met onder anderen The Beatles, Ike en Tina Turner, The Ramones en Leonard Cohen. Tussen 1961 en 1965 produceerde de Amerikaan twintig top 40-hits. Ook grote artiesten als de Beach Boys en Bruce Springsteen, die niet met hem werkten, werden beïnvloed door zijn stijl.

Spectors eerste hit was To Know Him Is To Love Him van The Teddy Bears:

Spector, die kampte met verslavingen aan drugs en alcohol, trok zich in de loop van de jaren 80 en 90 terug uit de muziek. Op 3 februari 2003 werd hij gearresteerd na de vondst van het lichaam van Lana Clarkson in zijn huis.

Hij had de actrice die avond leren kennen in een club in Hollywood. Ze gingen samen naar Spectors huis, wat ze niet overleefde. De muziekproducer zei dat ze zelf zijn geweer "wilde kussen", maar tijdens de rechtszaak kwam naar buiten dat hij eerder al vier vrouwen had bedreigd met een geweer. In 2009 werd hij veroordeeld tot negentien jaar cel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl