Motorcoureur Jan de Vries tijdens de 95ste verjaardag van de TT Assen ANP

Voormalig motorcoureur Jan de Vries is in zijn woonplaats Purmerend op 77-jarige leeftijd overleden. Hij is de succesvolste Nederlandse coureur ooit in een soloklasse op de weg.

De Vries veroverde in 1971 en 1973 de wereldtitel in de 50 cc-klasse op een Van Veen Kreidler. 27 keer stond hij op het podium van een grand prix en liefst veertien keer op de hoogste trede.

TT Assen

De TT Assen won De Vries echter nooit. Hij deed vijf keer mee en kwam drie keer als tweede over de streep, in 1969, 1970 en 1972. Tijdens de 95ste verjaardag van de TT Assen op 28 juni 2020 mocht onder anderen De Vries een ereronde rijden op het circuit.

Oude rotten vieren 95-jarig jubileum TT Assen met rondje op circuit

Na zijn successen als motorcoureur ging De Vries werken als tuner van racemotoren. In die functie was hij zelfs monteur voor de grootste concurrent van zijn actieve carrière, de Spanjaard Angel Nieto, die in het wegraceseizoen van 1975 wereldkampioen werd in de 50 cc-klasse.

In de uitzending van Langs de Lijn vertelde NOS-motorsportcommentator Hans van Loozenoord over De Vries. "Een bescheiden rustige jongen die tijdens zijn loopbaan nauwelijks sprak. Later veranderde dat."

'Een man met een prachtig palmares, waar niemand in Nederland aan kan tippen'

STER reclame