Kalle heeft 24 uur per dag hulp nodig
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Ouders van thuiswonende kinderen met een handicap smachten naar vaccin

Veel zorgverleners in de gehandicaptenzorg zijn bang om hun cliënten te besmetten, merkt de Rotterdamse arts voor verstandelijk gehandicapten Michiel Vermaak. "Er heerst een gevoel van onrust waardoor ze niet dezelfde liefdevolle zorg kunnen verlenen als normaal." Vooral ouders met thuiswonende gehandicapte kinderen komen hierdoor in de problemen.

Volgens Vermaak is het van groot belang om de 25.000 zorgverleners in de gehandicaptenzorg met de nodige spoed te vaccineren. "Daar ben ik voorstander van. Veel patiënten zijn afhankelijk van deze medewerkers en als zij veiliger hun werk kunnen doen, kunnen ze ook beter hun werk doen. Dat is ook gewoon beter voor de gehandicapte cliënten. Het brengt rust."

Medewerkers in de gehandicaptenzorg stonden eerst hoog op de prioriteitenlijst voor vaccinatie tegen covid-19. Maar het blijkt nu in de praktijk voor hen vaak lastig om een afspraak te maken.

Dit heeft grote gevolgen voor de ouders van de meest kwetsbare mensen, zoals de 11-jarige Kalle uit Rotterdam. Die is vanaf zijn geboorte zwaar gehandicapt en moet 24 uur per dag overal bij geholpen worden.

Het gezin kan daarbij rekenen op een poule van vier hulpverleners, maar sinds de corona-uitbraak komt het regelmatig voor dat de zorg voor Kalle volledig op het bordje van de ouders ligt. "Wij zijn heel voorzichtig, bang dat het anders fout gaat. Als je de verdenking hebt, moet je al uit de buurt van mijn zoontje blijven", vertelt de vader van Kalle tegen de regionale omroep Rijnmond.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Wij hebben in het gezin nog geen coronabesmettingen gehad, maar wel zorgverleners die door corona zijn uitgevallen". De ouders springen in zo'n geval zelf meteen bij, maar als ze zelf ziek worden hebben ze een groot probleem. "Dat mag gewoon niet gebeuren."

Wij proberen niet paniekerig te doen en een normaal leven te leiden.

Ouders van Kalle

Vaccinatie zou rust brengen in het gezin. De familie hoopt dat niet alleen de zorgverleners maar ook zijzelf snel een coronaprik krijgen. Zodat ze Kalle niet kunnen besmetten en de stress waarin ze dagelijks leven minder wordt. De luchtwegen van Kalle zijn zwak en een verkoudheid heeft voor hem al grote gevolgen.

"Wij proberen niet paniekerig te doen en een normaal leven te leiden, met onze twee andere kinderen. Zij verdienen het ook om het leuk te hebben." Maar ze moeten voortdurend afwegen wat wel en niet verstandig is. "Als onze andere kinderen naar een drukke speeltuin willen gaan, is dat al een risico."

De oproep tot snelle vaccinatie wordt ondersteun door bestuursvoorzitter Boris van der Ham van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Hij uitte enkele dagen geleden zijn zorgen. "We hebben te maken met snelle uitval van personeel. Dat zij nu helemaal worden overgeslagen, kan gewoon niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl