De K2 de op een na hoogste berg ter wereld, na de Mount Everest
NOS Nieuws

Nepalezen beklimmen voor het eerst op een na hoogste berg in winter

Een team van klimmers uit Nepal heeft voor het eerst met succes de op één na hoogste berg ter wereld beklommen in de winter, de K2. De groep kwam gistermiddag aan na een barre tocht.

De K2 op de grens van Pakistan met China is 8611 meter hoog en staat bekend als een van de moeilijkst te beklimmen bergen ter wereld. In 1954 werd de top voor het eerst bereikt, maar toen was het zomer. De K2 was de laatste berg hoger dan 8000 meter die niet beklommen was tijdens de winter.

Het succes van de Nepalezen werd overschaduwd door de dood van de beroemde Spaanse klimmer Sergio Mingote. Hij viel in een gletsjerspleet toen hij probeerde terug te keren naar het basiskamp. Mingote was bezig aan een project om binnen twee jaar tijd alle bergtoppen boven de 8000 meter zonder zuurstof te bedwingen. De Spaanse minister van Volksgezondheid sprak zijn medeleven uit met de familie van Mingote en noemde hem een geweldige sportman.

Op dit moment bevinden zich 49 alpinisten, verdeeld over verschillende teams, op de flanken van de K2. Ze doen allemaal een poging om onder de winterse omstandigheden de top te bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl