Armin Laschet op het partijcongres van de CDU
NOS NieuwsAangepast

Armin Laschet nieuwe leider van de CDU

De Duitse christendemocratische partij CDU heeft Armin Laschet als nieuwe partijleider gekozen. Dat gebeurde op het partijcongres dat vandaag digitaal werd gehouden.

De partij is nu op zoek naar een nieuwe Angela Merkel, die bijna zestien jaar aan het roer stond en na de verkiezingen om het bondskanselierschap helemaal stopt met de politiek. Laschet, die nu premier is van Noordrijn-Westfalen, kan mogelijk de nieuwe bondskanselier worden, maar het is nog niet bekend of hij zich daarvoor verkiesbaar stelt.

De 59-jarige Laschet nam het op tegen voormalig CDU-fractievoorzitter en Merkel-criticus Friedrich Merz (65) en de welbespraakte CDU-buitenlandspecialist Norbert Röttgen (55). Alle drie komen ze uit de deelstaat met de meeste inwoners: Noordrijn-Westfalen.

Na de eerste ronde lagen de stemmen voor Merz (385) en Laschet (380) dicht bij elkaar. Röttgen bleef op 224 stemmen steken. Er was een tweede stemronde nodig om tot de uiteindelijke winnaar te komen. Laschet kreeg 521 stemmen, Merz 466.

Zo reageerde Laschet op zijn overwinning:

Laschet gekozen tot leider van de CDU

"Met Armin Laschet krijgt de grootste partij van Duitsland opnieuw een bruggenbouwer als leider. Iemand die de conservatieve en progressieve facties binnen de CDU wil verbinden", zegt correspondent Wouter Zwart.

"Maar Laschet benadrukt dat er niet automatisch sprake zal zijn van een weiter so met de politiek van Angela Merkel. Het vertrouwen dat het overgrote deel van de Duitsers in de vertrekkende bondskanselier heeft, is niet automatisch een mandaat voor de partij. Daar zal de CDU toch echt zelf voor moeten strijden in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen op 26 september."

Nieuwe bondskanselier

Want het is nog niet gezegd dat Laschet ook automatisch de nieuwe bondskanselier wordt. Pas in het voorjaar bepaalt de Union (de CDU samen met de Beierse zusterpartij CSU) met wie ze de verkiezingen ingaan. Dat kan de nieuwe voorzitter zijn, maar de kans is groot dat er zich voor die tijd nog een of zelfs twee verrassende kandidaten melden.

"Ik ben me bewust van de verantwoordelijkheid en zal er alles voor doen, zodat de Union na de Bondsdagverkiezingen de nieuwe bondskanselier levert", reageerde Laschet.

De favoriet voor die toppositie staat dit weekend niet eens op de lijst: Markus Söder, minister-president van Beieren en leider van de Beierse zusterpartij CSU. Söder wordt gezien als sterke leider. Hij wordt geprezen voor de manier waarop hij de coronacrisis in Beieren aanpakt. "Hoewel Söder zijn ambities nog niet heeft uitgesproken, gaan analisten ervan uit dat ook hij interesse heeft voor het bondskanselierschap namens CDU/CSU", zegt Zwart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl