NOS NieuwsAangepast

4,5 miljoen kilo zout gestrooid, in westen gestopt met sneeuwen

In een groot deel van het westen van het land is het gestopt met sneeuwen. Later in de avond en vannacht kan het volgens Weerplaza op sommige plekken gaan regenen, wat lokaal kan leiden tot gladheid.

In het oosten sneeuwt het nog wel. Mogelijk valt er daar in de nacht nog meer sneeuw.

Rijkwaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met gladheid, bijvoorbeeld door de snelheid te matigen en niet onnodig van rijstrook te wisselen. De ANWB schrijft op Twitter dat het tot en met morgenochtend glad kan blijven.

Eerder vandaag liet Rijkswaterstaat al weten met ruim 500 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers klaar te staan. In Zeeland en Zuid-Holland gingen de eerste strooiwagens vanochtend al voor het sneeuwen op pad om preventief te strooien. Tot het einde van vanmiddag was er ruim 4,5 miljoen kilo zout gestrooid.

Nederland kleurt wit

In een flink deel van Nederland is sneeuw gevallen. Het begon aan het begin van de middag in het zuidwesten en vandaar breidden de buien zich naar het noorden en oosten uit. Het leidde tot een sneeuwlaag van zo'n 2 centimeter.

De sneeuwlaag is morgen waarschijnlijk alweer snel verdwenen; de temperaturen stijgen tot ruim boven het vriespunt.

Wandelen door het witte bos en sneeuwballen gooien, mensen gaan even naar buiten om te genieten van het weer:

Wandelen door het witte bos en sneeuwballen gooien; het sneeuwt

Het KNMI heeft een weerwaarschuwing (code geel) afgegeven. De waarschuwing van het weerinstituut geldt tot in ieder geval morgenochtend 07.00 uur.

Op Twitter werd de sneeuwval in Utrecht samengevat in onderstaande timelapse:

Zowel Rijkswaterstaat als de ANWB meldt nog geen grote incidenten op de weg door de gladheid en sneeuwval. Wel is er in Amsterdam een jongen aangereden door een auto, waarschijnlijk omdat hij een sneeuwbal had gegooid. AT5 schrijft dat de bestuurder er na het incident op de Amstelveenseweg vandoor ging.

De jongen zou gewond zijn geraakt aan zijn been. De politie weet nog niet of de aanrijding opzettelijk was, maar houdt daar volgens AT5 wel "ernstig" rekening mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl