Zwoegend Heerenveen mag handen dichtknijpen met gelijkspel tegen RKC

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - RKC Waalwijk

Voor de negende keer op rij heeft sc Heerenveen niet kunnen winnen. Thuis tegen RKC Waalwijk werd het 1-1 en daarmee kregen de Friezen eigenlijk nog iets te veel. RKC kon na vier nederlagen op rij eindelijk weer eens een punt bijschrijven.

In de zevende minuut kwam Heerenveen al op voorsprong, dankzij de vertrouwde Volendamse Veerman-tandem. RKC-doelman Kostas Lamprou bracht met moeite redding op een hard schot van Joey Veerman, die vervolgens zelf achter de rebound aanging en Henk Veerman op maat bediende.

Henk Veerman viert zijn elfde seizoenstreffer voor sc Heerenveen

Het was alweer het elfde doelpunt van Henk Veerman en de zevende assist van Joey Veerman in dit seizoen. Bij 19 van de 24 doelpunten van Heerenveen was minimaal één van de Veermannen direct betrokken.

De vroege voorsprong bezorgde de fletse Friezen echter geen vleugels. Integendeel, RKC nam de touwtjes met verzorgd spel in handen en Heerenveen raakte in de verdrukking. De Waalwijkers kregen voor rust kansen via Richard van der Venne en Finn Stokkers. Bij een spaarzame aanval van Heerenveen was Henk Veerman dicht bij zijn tweede goal.

Verdiende gelijkmaker

In de tweede helft kreeg RKC snel loon naar werken: na een prima loopactie schoot Van de Venne de verdiende gelijkmaker binnen, uit een voorzet van Thierry Lutonda. Het was het eerste doelpunt van Van der Venne sinds hij een jaar geleden overkwam van Go Ahead Eagles.

Richard van der Venne loopt tevreden naar de middenstip na zijn goal

RKC ging op zoek naar meer, kreeg daarvoor ook mogelijkheden, maar een van de grootste kansen was voor Heerenveen. Na een snelle uitbraak van Mitchell van Bergen belandde de bal bij invaller Benjamin Nygren, die de bal in kansrijke positie naast wist te schieten.

Vlak voor tijd behoedde keeper Erwin Mulder Heerenveen voor een nederlaag bij een enorme kans voor invaller Vitalie Damascan: het schot van de Moldaviër ging via Mulder en de paal naast.

'Er moet wat gebeuren bij Heerenveen'

Heerenveen-spits Henk Veerman stond na afloop van de matige wedstrijd van zijn ploeg te mokken: "Ik ben niet zo blij, nee. Hoe ik dat in de kleedkamer laat merken? Anders dan hier in ieder geval. We zijn bij vlagen weggespeeld door RKC. Zij hebben een goede spelopvatting, wij niet."

Veerman is 'even niet zo blij', Van der Venne wel blij met eerste goal

Assistent-coach Hennie Spijkerman nam de honneurs waar voor trainer Johnny Jansen, die vanwege een coronabesmetting nog ontbrak. "Het veldspel was ruim onvoldoende", aldus Spijkerman. "We zitten momenteel zo ver in het negatieve, dat we het moeilijk kunnen omdraaien. Een crisis wil ik het nog niet noemen, maar er moet wel wat gebeuren."

Vrolijke gezichten

Vrolijke gezichten waren er uiteraard bij RKC. "Je kunt alleen maar tevreden zijn als je ploeg zo voetbalt", sprak trainer Fred Grim. "We hebben Heerenveen onze wil opgelegd, maar we hebben onszelf met een punt ook weer tekort gedaan."

Voor Richard van der Venne was het met zijn eerste doelpunt voor RKC in ieder geval een mooie dag. "Het was intens en er kwamen ook wat emoties los. Ik scoor niet zo vaak, dus het was wel een bijzonder moment."