NOS NieuwsAangepast

CU-leider Rouvoet verlaat politiek

ChristenUnie-leider André Rouvoet stapt uit de politiek. Op 17 mei neemt hij afscheid van de Tweede Kamer.

In een persconferentie zei hij dat hij toe is aan "een nieuwe balans" in zijn leven. Zijn gezin, familie, de kerk en hobby's als boeken lezen verdienen het "dat ze niet voortdurend op het tweede plan staan".

Rouvoet heeft zich sinds zijn terugkeer als Kamerlid, na de val van het kabinet-Balkenende IV, steeds afgevraagd of hij nog wel op zijn plek was in Den Haag, "of er nog wel sprake was van dat heilige vuur".

Koers van de partij

Hij verwees ook naar de discussie over de koers van de partij, na verlies bij de Tweede Kamer- en Provinciale Statenverkiezingen.

Sommigen vinden dat de ChristenUnie niet meer christelijk-sociaal genoeg is, na de jaren van meeregeren in het kabinet-Balkenende IV.

Rouvoet zei dat "we onderweg iets zijn kwijtgeraakt waardoor de herkenning door de achterban en de kiezers van de ChristenUnie is afgenomen.

Arie Slob

André Rouvoet heeft zeventien jaar in de Haagse politiek gezeten, voor het grootste deel als Kamerlid. In het kabinet-Balkenende IV, waarin de ChristenUnie voor het eerst in de geschiedenis meeregeerde, was hij minister voor Jeugd en Gezin en vicepremier.

Tweede Kamerlid Arie Slob volgt Rouvoet op als fractievoorzitter. Slob leidde de fractie al eerder, toen Rouvoet minister was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl