Een Rotterdamse politieman is afgelopen maandag aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van een arrestant. De man werkte als arrestantenbewaker in een cellencomplex in de stad,

Het incident vond plaats in augustus, meldt het Openbaar Ministerie. Het slachtoffer is een 22-jarige vrouw. Het OM wil geen details geven over de verdenking van ontucht.

Nadat de vrouw het incident had gemeld, is direct een onderzoek gestart. De politieman werd buiten functie gesteld.

Vandaag is de 29-jarige verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat hij twee weken langer vast blijft zitten.

Geen kant op

Peter Plasman, de advocaat van het slachtoffer, bevestigt dat zijn cliënt aangifte heeft gedaan van "seksuele handelingen tegen haar wil" maar wil daar verder niet op in gaan. "Ze is als verdachte aangehouden en dan veronderstel je dat je in een veilige omgeving terechtkomt. Als dat niet het geval is, is dat zeer ernstig. Zij kon geen kant op."

Het eerste onderzoek van het OM heeft maanden geduurd. "Vooral omdat het een een-op-eensituatie is geweest", zegt Plasman. "Maar het feit dat er na langere tijd alsnog een aanhouding heeft plaatsgevonden, betekent voor mij dat er wel een stevige verdenking ligt."

Protocollen

Naast het strafrechtelijk onderzoek naar de ontuchtverdenking voert de politie ook een intern onderzoek uit. Zo wordt nagegaan of de protocollen in het cellencomplex zijn nageleefd.

Voor de arrestantenzorg gelden algemene regels. Vrouwelijke verdachten worden door vrouwelijke agenten gefouilleerd en mannelijke politiemedewerkers gaan niet alleen de cel in van een vrouwelijke arrestant.

De politie wil weten in hoeverre deze protocollen zijn gevolgd en of ze eventueel moeten worden aangescherpt.

STER reclame