"Zeven jaar lang heb ik gerookt en gedronken. Ik stond constant in de kroeg."

Marathonloper Björn Koreman kan zelf amper geloven dat hij nu toetreedt tot het gerenommeerde NN Running Team en kans maakt op de Olympische Spelen.

Koreman sluit aan bij NN Running Team: 'Zeven jaar gerookt en gedronken'

De 29-jarige Koreman stuntte een maand geleden in Wenen door aan de olympische marathon-eis te voldoen, nadat hij een aantal jaar geleden zijn ongezonde levenswijze overboord had gegooid.

"Uiteindelijk ben ik wat hardloopwedstrijden gaan doen, maar ik merkte dat die combinatie (ongezond leven én sporten) gewoon niet goed haalbaar was. Toen ben ik vol voor het sporten gegaan", zegt hij.

Zes minuten onder persoonlijk record

Koreman dook in Wenen zes minuten onder zijn persoonlijke record. Zijn 2.11.07 was ook 23 seconden sneller dan de olympische limiet. Bij NN Running Team gaat hij nu trainen met wereldtoppers als Eliud Kipchoge, Joshua Cheptegei en Kenenisa Bekele.

"Atleten waar ik altijd ontzettend tegenop heb gekeken. Het is een enorme eer deel van dit team uit te maken", zegt Koreman.

Jos Hermens is de directeur van NN Running Team. Hij heeft hoge verwachtingen van Koreman: "Ik voorspel hem een waanzinnige toekomst. Als je zijn progressie ziet, hij kan nog tien jaar lopen."

Drie tickets voor vier lopers

Nederland mag drie marathonlopers naar Tokio afvaardigen. Koreman is na Bart van Nunen (2.10.16), Frank Futselaar (2.11.30) en Abdi Nageeye (2.06.17) de vierde loper die aan de kwalificatie-eis heeft voldaan.

"Het blijf onwerkelijk voor mij, als je ziet waar ik vandaag kom", stelt Koreman. "In het voorjaar wil ik nog harder lopen. Ik denk dat ik nog wel een minuut harder kan en hoop zo mijn plek in de olympische ploeg veilig te stellen."

STER reclame