NOS NieuwsAangepast

Ook andere taken voor dierenpolitie

De dierenpolitie gaat zich niet alleen met dierenleed bezighouden, maar is indien nodig allround inzetbaar.

Minister Opstelten en staatssecretaris Bleker schrijven aan de Tweede Kamer dat de agenten als belangrijkste taak hebben om dierenmishandeling aan te pakken, maar ze zijn volledig bevoegd voor alle andere onderdelen van het politiewerk.

"Het werk dat de dierenpolitie gaat doen is een intensivering van het werk dat de politie nu al doet met betrekking tot dierenmishandeling. De politie treedt daarin strafrechtelijk op, handhaaft de bijzondere wetten en treedt, ook hulpverlenend en preventief op", schrijven de bewindslieden.

De dierenpolitie gaat optreden tegen:

- Dierenmishandeling, - Dierenverwaarlozing, - Het overtreden van het verbod op seks met dieren, - Dierenporno, - Stroperij, - Het doden/mishandelen van dieren van een ander, - Het ophitsen van een dier.

Tegelijk met het aantreden van de dierenpolitie gaat het openbaar ministerie zwaardere straffen eisen bij dierenmishandeling.

1-4-4

In het gedoogakkoord is afgesproken dat er 500 zogeheten animal cops komen, een idee van de PVV. Volgende maand worden de eerste dierenpolitieagenten opgeleid.

De eerste lichting gaat in oktober aan het werk en eind dit jaar zijn er 125 actief. In oktober wordt ook het alarmnummer voor dieren ingevoerd. Het nummer is 1-4-4.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl