Premier Rutte in gesprek met slachtoffers toeslagenaffaire
NOS Nieuws

Peiling: kabinet mag blijven zitten na toeslagenaffaire

De affaire met de kinderopvangtoeslag moet politieke consequenties hebben, maar het kabinet kan aanblijven. Slechts 8 procent van de kiezers vindt dat alle bewindspersonen hun ontslag moeten aanbieden, staat in een onderzoek van I&O Research.

70 procent van de ondervraagden vindt dat er wel een gebaar moet worden gemaakt. Een op drie vindt dat betrokken ambtenaren moeten worden ontslagen en nog eens een derde vindt dat bepaalde (oud-)bewindslieden moeten opstappen.

Een vertrek van het kabinet als geheel helpt niet, vindt een overgrote meerderheid. Een Partij voor de Dieren-stemmer verwoordt dat zo: "Beleid dat dit heeft kunnen veroorzaken aanpakken. Mensen volgen regels en daardoor worden de fouten gemaakt. Aftreden is mogelijk nuttig, maar niet in een coronacrisis."

Asscher of Wiebes

Als persoon die zijn functie zou moeten neerleggen, wordt PvdA-leider Asscher (oud-minister van Sociale Zaken) het meest genoemd: 26 procent. Hij wordt op de voet gevolgd door minister Wiebes (oud-staatssecretaris van Financiën): 25 procent.

I&O Research heeft voor dit onderzoek tussen vrijdag 8 en maandag 11 januari 2.336 Nederlanders ondervraagd. Het grootste deel van de deelnemers (2217) is afkomstig uit het I&O Research Panel. De rest vulde de vragenlijst in via het panel van PanelClix.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl