Paul Pogba heeft voor de bevrijdende 1-0 gezorgd tegen Burnley.
NOS Voetbal

Manchester United als koploper naar Anfield, Sheffield United wint eindelijk

Manchester United mag zich voor het eerst sinds 2013 koploper noemen in de Premier League. Een moeizame, maar verdiende 1-0 zege op Burnley was genoeg om de eerste plek over te nemen van Liverpool.

Manchester United heeft nu drie punten voorsprong op de regerend kampioen. Zondag treffen beide topploegen elkaar op Anfield.

Midweekse uitduels tegen het stugge Burnley staan niet bekend om de attractiviteit en dat was dinsdagavond niet anders. Trainer Ole Gunnar Solskjaer had opnieuw geen plek voor Donny van de Beek in zijn elftal, maar kon wel weer beschikken over Edinson Cavani.

De Uruguayaan was weer beschikbaar na een schorsing van drie duels vanwege een vermeend racistische post op Instagram, al maakten zijn ploeggenoten bij de Uruguayaanse nationale ploeg in een brief duidelijk dat zijn woorden niet op een dergelijke wijze dienden te worden geïnterpreteerd.

Al te veel kansen kreeg Cavani niet, al speelde hij wel een belangrijke rol bij een curieus incident in de eerste helft. De Uruguayaan leek ongehinderd op het doel van Burnley af te gaan, maar werd onderuit geschoffeld door Robbie Brady.

Heel United schreeuwde om een rode kaart, maar het werd uiteindelijk geel voor Luke Shaw. De linksback van Manchester United stond met een harde overtreding aan de basis van de tegenaanval, al was dat de arbitrage in eerste instantie ontgaan.

Ole Gunnar Solskjaer, trainer van United, in de rust

Even later leek United toch op 1-0 te komen, nadat Harry Maguire op fraaie wijze raak kopte. Hij leunde daarbij echter te nadrukkelijk op Erik Pieters en dus werd de treffer geannuleerd.

Na rust gebeurde lange tijd niets, totdat Paul Pogba met een volley het doel van Burnley onder vuur nam. Via het been van een verdediger verdween de bal door de benen van doelman Nick Pope: 0-1.

Het slotoffensief van Burnley leverde nog wel een paar hachelijke momenten op, maar een treffer leverde dat niet op.

Feest bij Sheffield United

Ook Sheffield United heeft wat te vieren. De hekkensluiter van de Premier League boekte na 185 dagen zonder overwinning eindelijk weer eens een zege: 1-0 tegen Newcastle United.

De laatste overwinning van Sheffield United in de Premier League was op 11 juli tegen Chelsea, drie speelronden voor het einde van vorig seizoen.

Het gepromoveerde Sheffield lag toen zelfs nog op koers voor Europees voetbal, maar verspeelde dat met drie nederlagen op rij. Die reeks werd in het huidige seizoen voortgezet. In zeventien duels wist Sheffield slechts twee keer een punt te pakken.

Vreugde bij de spelers van Sheffield United

De zege op Newcastle United was terecht, al zat het de ploeg van coach Billy Wilder niet tegen. Zo speelden de bezoekers de tweede helft met tien man, nadat aanvaller Ryan Fraser vlak voor rust zijn tweede gele kaart had gekregen vanwege een wilde tackle.

Ook de aanleiding voor de strafschop, waaruit Billy Sharp de enige treffer maakte, was discutabel. Newcastle-aanvoerder Federico Fernández sloeg de bal weg met de hand, maar Sharp had geluk dat de arbitrage en de VAR zijn overtreding in aanloop naar de handsbal niet opmerkten.

Sheffield United heeft nu vijf punten, nog altijd negen punten minder dan Brighton & Hove Albion, de eerste club boven de degradatiestreep.

Everton naar vierde plek

Everton steeg naar de vierde plek dankzij een 2-1 zege bij Wolverhampton Wanderers. Alex Iwobi bezorgde Everton een bliksemstart, maar Rúben Neves maakte binnen het kwartier gelijk.

In de slotfase zorgde Michael Keane voor 2-1.

  • NOS
    De stand bovenin de Premier League.
  • NOS
    De stand onderin de Premier League

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl