Covid-afdeling in het academisch ziekenhuis in Leiden
NOS NieuwsAangepast

RIVM: effect lockdown begint zichtbaar te worden, maar het gaat te langzaam

Voor de tweede week achter elkaar ziet het RIVM een daling van het aantal gemelde besmettingen: van 56.440 naar 49.398. Dat is een afname van 12 procent. Anders dan vorige week daalde ook het percentage mensen met een positieve testuitslag, met bijna 1 procentpunt van 13,7 naar 12,8.

Omdat het aantal ziekenhuis- en IC-opnames eveneens terugloopt, durft het RIVM inmiddels te spreken van "een eerste effect van de lockdown" dat zichtbaar wordt.

Dat effect is alleen lang niet zo stevig als bij de lockdown in de eerste golf. "Het gaat niet snel genoeg en het is niet fors genoeg", zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektenbestrijding bij het RIVM. "De trend is gunstig, maar we zijn er nog lang niet. Dit is geen comfortabele situatie."

Besmettingen dalen, maar: 'Het gaat niet snel genoeg'

Weliswaar hebben de strenge maatregelen tot lagere aantallen besmettingen geleid dan er anders waren geweest. Volgens Timen waren en in de dagcijfers duidelijke effecten van Kerst en Oud en Nieuw te zien, die werden gedempt door de lockdown.

"Maar we blijven bezorgd over de Britse variant van het virus. We moeten die geen voet aan de grond laten krijgen in Nederland. We moeten echt meer thuisblijven. De lockdown in het voorjaar had effect omdat mensen zich daar toen wel goed aan hielden."

Dat effect is er vooral in de leeftijdsgroepen boven de 30 jaar. Bij de mensen van 18 tot 24 bleef er sprake van een stijging van het aantal besmettingen; bij de andere jongeren was er een stabilisering.

Het effect van de kerstdagen is terug te zien in het aantal besmettingen dat volgens bron- en contactonderzoek bij huisbezoeken is ontstaan. Dat steeg met 36 procent. Het percentage besmettingen dat ontstond op het werk daalde juist.

R-getal

Het zogenoemde besmettingsgetal R was op 25 december 0,95. Dat betekent dat 100 mensen samen 95 anderen besmetten. Alleen als de R onder de 1 ligt, neemt de verspreiding van het virus af.

Opnieuw lieten minder mensen in Nederland zich testen: 340.285, zo'n 28.000 minder dan vorige week. Dat is echter niet de verklaring van de daling van de besmettingen. Van de mensen die zich lieten testen was namelijk dus ook een aanzienlijk lager percentage positief: van elke acht personen die afgelopen week de teststraat uitreden, was er één positief.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

De voorbije week moesten 1503 mensen met covid-19 worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een afname van 18 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor. Dit keer was er ook een daling van het aantal patiënten dat vervolgens zo ziek werd dat ze moesten worden opgenomen op de intensive care, met 12 procent.

Het aantal overledenen echter neemt nog steeds toe. Van 6 tot en met 12 januari waren dat er 743; bijna 20 procent meer dan de week ervoor. Het gaat hier om de sterfgevallen die officieel bij het RIVM werden gemeld; het werkelijke aantal coronadoden ligt volgens het instituut hoger.

Vandaag kwamen er 4986 coronabesmettingen bij. Dat zijn er 498 minder dan gisteren. Het aantal ligt lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 7057 mensen positief getest werden.

In de ziekenhuizen nam de bezetting daarentegen weer iets toe. De daling die een week geleden werd ingezet, lijkt daarmee nog niet echt door te zetten.

Er liggen nu 2640 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2628), van wie 695 op de IC (gisteren: 702), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

153 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden het afgelopen etmaal 153 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 50. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 106 doden per dag, tegen 89 doden per dag een week eerder.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 842 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Gisteren waren dat er 852. Het aantal ligt nog altijd boven het hoogtepunt van de eerste coronagolf, toen er 828 verpleeghuizen waren met minimaal één besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl