Daniël Dekker werd in zijn eigen programma verrast met de prijs NPO Radio 5

NPO Radio 5-presentator Daniël Dekker heeft de Marconi Oeuvre Award gewonnen. In zijn programma Lunch Lekker met Daniël Dekker werd de 60-jarige radiomaker verrast met het nieuws door Golden Earring-zanger en goede vriend Barry Hay en 3FM-dj Rob Janssen.

De vakjury prijst Dekker om zijn "herkenbare stem, eigen geluid, met radio diep in zijn hart". Vooral zijn programma's Gouden Uren en Muziekcafé, dat hij voor NPO Radio 2 maakte, worden geroemd. In die programma's kregen Nederlandstalige artiesten decennialang een mooi podium, stelt de jury.

Dekker reageerde vereerd op de onderscheiding, waarvan hij zelf ook jarenlang in de jury zat. "Het is een prachtige prijs", zei Dekker. "Aan de andere kant geldt ook dat de prijs een keer je kant op komt als je maar lang genoeg radio maakt", relativeerde hij vervolgens. Eerder ontvingen onder meer Sjors Fröhlich, Tineke de Nooij en Edwin Evers de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt.

Genomineerden andere categorieën

Naast radiopresentator was Dekker jarenlang een van de drijvende krachten achter de Nederlandse inzendingen voor het Eurovisie Songfestival. Ook werkte hij jarenlang als hoofd van de radio bij AVROTROS (en eerder de TROS). Afgelopen zomer verliet hij die omroep na 32 jaar en ging hij bij Omroep Max op NPO Radio 5 aan de slag.

De Marconi-jury heeft ook bekendgemaakt wie de genomineerden in andere categorieën zijn. Wouter Bouwman, Natasja Gibs (beiden BNNVARA/NPO Radio 1) en Sophie Hijlkema (AVROTROS, 3FM) maken kans op de Marconi Award voor aanstormend talent. De prijs voor beste zender gaat naar FunX, KINK of Q-Music.

De winnaars van die categorieën worden bekendgemaakt op het Gouden Radioring Gala op 28 januari, dat dit jaar vanwege het coronavirus digitaal is. Dan worden ook de publieksprijzen voor beste programma, presentator, presentatrice en podcast bekendgemaakt. Daar kan nog tot 15 januari voor gestemd worden.

STER reclame