De Britse overheid wil rond half februari 15 miljoen mensen ingeënt hebben

Britse corona-adviseur: 'We zitten in gevaarlijkste tijd van de pandemie'

Het Verenigd Koninkrijk gaat in de weken voordat de grootschalige vaccinaties effect hebben door de "gevaarlijkste tijd van de pandemie". Daarvoor waarschuwt de belangrijkste medisch adviseur van de regering, Chris Whitty.

Hij roept mensen op juist nu de maatregelen in acht te nemen en zo min mogelijk contact met anderen te hebben. "De komende weken worden het ergst", zei hij. "Vaccins bieden hoop, maar voor nu geldt: blijf thuis, bescherm de gezondheidszorg en red dus levens." Voor half februari wil de overheid 15 miljoen mensen gevaccineerd hebben.

Whitty zei verder dat de nieuwe variant van het coronavirus, die voor het eerst de kop opstak in het Verenigd Koninkrijk, daar nu dominant is. In welke mate dat het geval is, is niet duidelijk. In het VK zijn nu 81.000 doden gevallen door covid-19, meer dan drie miljoen mensen zijn positief getest.

Situatie steeds nijpender, vooral in Londen

Alleen al in Engeland liggen nu meer dan 30.000 mensen in het ziekenhuis, zegt Whitty tegen de BBC. Tijdens de eerste lockdown in april lagen er ongeveer 18.000 mensen in de Engelse ziekenhuizen. "Wie niet geschokt is door deze aantallen, heeft er niets van begrepen", zei hij.

Volgens correspondent Tim de Wit wordt de situatie steeds nijpender, vooral in Londen. "Er zijn verhalen dat ambulances met patiënten dit weekend negen uur moesten wachten voor ze aan de beurt waren. De ziekenhuizen kunnen de aantallen amper nog aan", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook zijn veel zorgmedewerkers besmet die nu dringend nodig zijn. "Ongeveer 46.000 artsen en verpleegkundigen zitten thuis met corona", zegt De Wit. "Het is nog steeds een heel zorgelijke situatie."

De roep om alleen in strikt noodzakelijke gevallen naar buiten te gaan wordt steeds dringender. "Mensen blijven minder thuis dan tijdens de eerste lockdown in het voorjaar", zegt de correspondent. De regering legt nu bijvoorbeeld ook wandelingetjes in het park aan banden. De politie gaat strenger optreden en boetes uitdelen aan mensen die zonder goede reden buiten zijn.

"Dit probleem raakt iedereen", benadrukte Whitty tegen de BBC. "Elk onnodig contact kan leiden tot een besmetting die uiteindelijk bij een zwak persoon terechtkomt."

Druk op Johnson

Door de strenge maatregelen neemt de druk op premier Johnson toe. "Hij weet dat een groot deel van zijn partij grote moeite heeft met het invoeren van lockdowns", aldus De Wit. "Hijzelf vindt het ook pijnlijk. Veel Conservatieven zien het als een te grote inperking van de vrijheid van Britten. Het gevolg is dat hij voortdurend lang afwacht voordat hij een beslissing neemt."

Het is voor Johnson belangrijk dat het vaccinatieplan goed en snel wordt uitgevoerd. "Als dat ook een probleem gaat opleveren wordt het voor hem wel steeds lastiger", denkt De Wit.

Les via de tv

De lockdown in het VK duurt nog zeker tot halverwege februari. Ook scholen zijn tot die tijd dicht, is de verwachting. De BBC is daarom vanaf vandaag begonnen met lesgeven op televisie.

"Behoorlijk wat kinderen groeien in armoede op in Engeland", legt correspondent De Wit uit. "Dat betekent dat er lang niet overal in huis een laptop is of een iPad om online les te volgen. Daarnaast zijn veel ouders niet in staat, vanwege werk, om thuisonderwijs te geven."

De publieke omroep rolt een hele serie educatieve programma's uit. "Op die manier hoopt de BBC het onderwijs wat tegemoet te komen", sluit de correspondent af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl