Dylan Groenewegen valt in de eerste etappe van de Ronde van Polen, links vliegt de fiets van Fabio Jakobsen door de lucht EPA

De organisatie van de Ronde van Polen is zaterdag op het jaarlijkse Sportgala in eigen land uitgeroepen tot evenement van het jaar. Dat is op z'n minst opmerkelijk te noemen, gezien de tumultueuze verlopen editie van afgelopen jaar. Fabio Jakobsen crashte zwaar in de eerste etappe, waarna de organisatie van de Ronde zware kritiek te verduren kreeg.

Op het gala, georganiseerd door de Poolse sportkrant Przeglad Sportowy, werd de organisatie echter geprezen voor de manier waarop het in tijden van de coronapandemie het evenement heeft weten te organiseren. Maar over de crash van Jakobsen werd met geen woord gerept.

"Het is een grote eer na een moeilijk jaar", twitterde de organisatie van de koers direct na het in ontvangst nemen van de prijs. Daarmee enkel doelend op de coronapandemie die de sportwereld vorig jaar in z'n greep hield.

"Het was een enorme uitdaging, maar we zijn geslaagd. De race is een succes geworden," zo schrijft de organisator op de website. In geen enkel bericht wordt teruggeblikt op de zware crash op de eerste dag van het evenement.

Crash Jakobsen

Tijdens de sprint om de dagzege, op 5 augustus vorig jaar, week wielrenner Dylan Groenewegen van zijn lijn waarbij Jakobsen door de omheining vloog en zware verwondingen opliep. De renner van Deceuninck-Quickstep vocht vervolgens in een Pools ziekenhuis voor zijn leven en is nog altijd aan het revalideren van de crash. Vorige maand vertelde hij in het AD dat hij zich weinig meer herinnerde van de crash die hij ternauwernood overleefde.

Inmiddels heeft hij de eerste rondjes op de fiets alweer gemaakt, al zal het nog wel enige tijd duren voor hij volledig is hersteld.

Groenewegen kreeg van de internationale wielerunie (UCI) een schorsing van negen maanden opgelegd. De renner van Jumbo-Visma maakt volgend seizoen zijn rentree.

Twee dagen na de zware crash deed een geëmotioneerde Groenewegen zijn verhaal en vertelde hij een fout te hebben gemaakt:

Emotionele Groenewegen geeft fout toe: 'Ik kan alleen maar hopen op het beste'

De veiligheid van de omheining en de aflopende weg naar de finish, waarbij renners snelheden van meer dan 80 kilometer per uur kunnen halen, kwam de organisatie van de Ronde van Polen naderhand op veel kritiek te staan.

Naar aanleiding daarvan presenteerde de internationale wielerunie UCI in december een lange lijst met maatregelen om de veiligheid in wielerkoersen te vergroten.

STER reclame