Bergers halen een wrakstuk uit zee AFP

Indonesische reddingswerkers hebben in de Javazee lichaamsdelen, kleding en wrakstukken gevonden. Gisteren stortte daar een Boeing 737 neer, die een paar minuten eerder was opgestegen in de hoofdstad Jakarta. Aan boord waren 62 mensen.

In het water is een signaal van het vliegtuig opgepikt, bij de plek waar de piloten voor het laatst contact legden. Het signaal komt van de twee zwarte dozen af. "Het wordt nu donker, dus het is de vraag of die dozen vandaag nog worden gevonden", zegt correspondent Annemarie Kas op NPO Radio 1.

De eerste wrakstukken zijn inmiddels aan land gebracht:

Wrakstukken verdwenen Boeing uit water gehaald

Over de crash is nog niet veel bekend. "Er wordt rekening gehouden met verschillende scenario's", zegt Kas. Het slechte weer kan een oorzaak zijn geweest. Vanwege de zware regenval steeg het gisteren met vertraging op vanaf het vliegveld van Jakarta op. De Boeing 737-500 was 26 jaar oud en werd voorheen gebruikt in de Verenigde Staten. Vliegmaatschappij Sriwijaya Air zegt dat het het toestel volgens het onderhoudsrapport technisch in orde was.

De maatschappij zou geen slechte reputatie hebben. "Er zijn nog nooit dodelijke ongevallen gebeurd. Wel stond een deel van de vloot vorig jaar aan de grond vanwege technische mankementen", zegt Kas. "Maar het is nu afwachten op de informatie uit de zwarte dozen voordat er duidelijkheid komt."

Vissers in de buurt meldden dat ze gisteren plotseling een explosie hoorden en zagen. "We dachten dat het een bom was of een tsunami," zegt een van hen. Later werden in de buurt wrakstukken en sporen van olie gevonden.

Nabestaanden

Vier minuten na het opstijgen verdween het toestel van vlucht SJ182 van de radar, zegt de minister van Transport. Even daarvoor had de piloot nog met de luchtverkeersleiding gesproken over het stijgen naar een grotere hoogte.

De autoriteiten hebben twee crisiscentra ingericht voor nabestaanden. Zij wachten op het vliegveld en bij de haven op nieuws over het lot van de inzittenden. De reddingswerkers konden gisteren vanwege het slechte weer minder doen dan vandaag.

Verslagenheid bij familieleden na vermissing vliegtuig

"De duikers lijken vandaag goed zicht te hebben", zegt Kas die vertelt dat het bergen live op landelijke tv te zien is. Er zijn inmiddels al stoffelijke resten van een deel van de inzittenden naar een ziekenhuis in Jakarta gebracht voor identificatie. "Het is te hopen voor de nabestaanden dat de zwarte dozen meer info hebben over het ongeluk."

Vliegtuigbouwer Boeing zegt op de hoogte te zijn van "mediaberichten uit Jakarta". "Onze gedachten zijn bij de bemanning, passagiers en hun familie."

STER reclame