Vicepresident Pence AFP

De Amerikaanse vicepresident Pence gaat, in tegenstelling tot president Trump, wel naar de inauguratie van de Democraat Biden over tien dagen in Washington. Dat heeft een medewerker van Pence bekendgemaakt.

President Trump meldde vrijdag via Twitter dat hij er niet bij zal zijn, Biden noemde dat een goede beslissing. Ook zei Biden onlangs dat Pence welkom is en dat het een eer zou zijn als hij naar de beëdiging zou komen.

Pence heeft Trump tijdens zijn ambtstermijn altijd gesteund. Deze week kwam de onderlinge verhouding onder grote druk te staan, toen Pence weigerde om de verkiezingsuitslag af te wijzen, waar Trump op had aangedrongen. De vergadering in het Congres moest worden onderbroken toen gewapende aanhangers van de president het Capitool bestormden en de beveiliging onder de voet liepen. Pas uren later werd de zitting hervat en werd de overwinning van de Democraat Biden officieel door het Amerikaanse parlement bekrachtigd.

Vicepresident Pence was de voorzitter van de Congres-vergadering. Onder de bestormers van het Capitool waren mensen die riepen dat Pence moet worden opgehangen. Pence en de andere aanwezigen in het Capitool werden naar een geheime ruimte onder het parlementsgebouw gebracht, waar ze veilig waren voor de aanvallers.

De inauguratie van Biden is op woensdag 20 januari, stipt om 12.00 uur, voor het Capitool.

STER reclame