Dick Advocaat

Advocaat kijkt vooruit: 'Feyenoord kampioen? Komende 6, 7 duels zijn bepalend'

"Alles kan." Het is het cliché-antwoord van trainer Dick Advocaat op de vraag of Feyenoord dit jaar kampioen kan worden. Met vijf punten achterstand op koploper Ajax beginnen de Rotterdammers aan superjanuari, de maand waarin onder andere gespeeld wordt tegen Ajax, PSV en AZ.

"De komende zes, zeven wedstrijden zijn bepalend. Als we die goed doorkomen en erbij kunnen blijven, dan kan het", weet Advocaat. "Maar we moeten wel reëel blijven. Onze doelstelling was Europees voetbal halen en er zolang mogelijk bij blijven."

"We hebben een fragiele groep met veel blessures en wisselingen in het elftal. Vorig seizoen speelden we altijd met hetzelfde elftal. Nu ben je vanaf juli constant aan het zoeken. Dat is nooit een positief verhaal."

Advocaat: 'Feyenoord kampioen? Komende 6, 7 duels zijn bepalend'

Ondanks het vele zoeken, verloor Advocaat met Feyenoord vlak voor de winterstop pas zijn eerste competitiewedstrijd, tegen Vitesse. De ploeg oogt lang niet altijd frivool, maar wint met degelijk voetbal wel zijn wedstrijden.

"Toch zou ik wel verbaasd zijn als we kampioen worden. Je moet er zeker in geloven en we staan nog steeds op een positie dat het kan. Maar of het realistisch is is een ander verhaal", is Advocaat eerlijk.

Advocaat: 'Nog nooit meegemaakt dat mijn opvolger al bekend was'

Zondag begint Advocaat aan zijn laatste half jaar als clubtrainer met de stadsderby tegen Sparta. "Hoe we ook eindigen, het zal niet bepalend zijn van hoe mijn carrière is geweest. Zo zit ik niet in elkaar."

De 73-jarige oefenmeester is er niet de man naar om zijn laatste maanden een afscheidstournee te noemen. Al is het maar omdat er geen publiek op de tribunes zal zitten.

Opvolger Arne Slot

Zijn opvolger is al bekend in de naam van Arne Slot, de man die tot half december trainer was bij AZ. "Nee, dat voelt helemaal niet gek. Al heb ik nog nooit meegemaakt dat mijn opvolger al bekend was."

"Maar Feyenoord heeft het heel netjes gespeeld en heeft iedereen verrast met de naam van Slot. Ik heb hem kort gesproken over algemene zaken. Het is een heel verstandige jongen. Aan het einde van het seizoen zal ik hem meer spreken over het elftal en de spelers."

Advocaat ziet zichzelf nog wel op WK staan: 'Dat zou best kunnen'

Dat Advocaat stopt als clubtrainer betekent niet dat hij de deur helemaal dichtgooit. Hij ziet zichzelf namelijk nog wel op het WK in Qatar staan, eind volgend jaar.

"Het ligt eraan hoe ik mij voel en of iemand mij wil hebben. Projecten van twee of drie jaar doe ik niet meer. Ik kijk het aan. Er komt vast wel een slachtoffer haha."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl